5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPăsuire pentru Băsescu

Păsuire pentru Băsescu

Plenurile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor dezbate, cel mai probabil, săptămâna viitoare propunerea de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu. În mod normal, votul ar fi trebuit să aibă loc în cursul săptămânii acesteia. Însă, şedinţa Birourilor Permanente reunite a fost amânată, deoarece punctul de vedere al Curţii Constituţionale nu a fost remis oficial către Parlament.
Secretarul Camerei Deputaţilor, Ioan Muntean (PSD), a declarat că, în urma discuţiilor între conducerea Parlamentului şi cea a Curţii Constituţionale, avizul acesteia din urmă nici nu va ajunge la forul legislativ săptămâna aceasta. Muntean nu a explicat totuşi care sunt cauzele acestei întârzieri din moment ce judecătorii Curţii, care îşi desfăşoară activitatea tot la Palatul Parlamentului, şi-au dat avizul încă de joi. Articolul 67 din Regulamentul şedinţelor reunite ale Camerei şi Senatului prevede ca ambele Camere să se reunească în 24 de ore de la primirea avizului consultativ al Curţii pentru a vota propunerea de suspendare. „Probabil că şedinţa comună va avea loc săptămâna viitoare“, a precizat Muntean.
Pe de altă parte, nu este exclus ca săptămâna viitoare să fie organizate două şedinţe. A doua ar avea ca obiect avizarea cererii lui Traian Băsescu privind organizarea referendumului pentru introducerea votului uninominal, care a fost amânată repetat de către Parlament. Rămâne în suspans chestiunea prezenţei preşedintelui la dezbaterile privind eventuala sa suspendare din funcţie. Acesta are dreptul să se apere în faţa parlamentarilor în privinţa acuzaţiilor care i se aduc.
Curtea Constituţională s-a pronunţat joi asupra cererii PSD de suspendare din funcţie şi a decis că nu se impune suspendarea. Hotărârea este departe de a-l ajuta prea mult pe Băsescu, deoarece în decizie se arată că judecătorii au constatat încălcări ale Constituţiei de către şeful statului, dar acestea nu pot fi catalogate drept încălcări grave.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS