5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocuri de veci la superoferta

Locuri de veci la superoferta

Comertul cu locuri de veci este in floare in Banie, deoarece administratia locala nu poate sa puna la dispozitie morminte decât in caz de deces. Pentru a stopa fenomenul care a luat amploare, municipalitatea va extinde doua dintre cimitire.


Zeci de craioveni isi vând zilnic locurile de veci, profitând de criza din acest domeniu in care s-a adâncit Bania. Asa-zisul trafic de morminte nu este insa ceva nou pentru administratia craioveana, care nu are nici o baza legala sa-l impiedice. Pentru ca nu pot sa vânda terenul, deoarece il au concesionat de la Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL), nefiind proprietari, craiovenii au gasit o portita legala prin care sa mai câstige ceva bani din locurile de veci. Constienti ca nu pot instraina ceva ce nu le apartine, acestia amenajeaza groapa, dupa care vând doar lucrarile funerare, respectiv ceea ce au amenajat. Regia are insa mâinile legate deoarece este obligata, in acest fel, sa reconcesioneze respectiva parcela catre cumparator.


„Potrivit art. 20 din regulamentul de functionare a cimitirelor, locurile de inhumare pot fi reconcesionate prin succesiune, donatie, vânzare sau cedare. Daca vine la noi un craiovean si ne arata un contract de vânzare-cumparare a lucrarilor funerare, noi nu avem ce face decât sa ii concesionam si locul respectiv, pe care s-a ridicat constructia“, a declarat Lucian Mosoiu, seful Serviciului Administrarea Cimitirelor.


Sase mii de lei, o groapa boltita cu patru locuri


In acest mod, desi teoretic nu pot fi vândute, mormintele isi pot schimba stapânul. Potentialii vânzatori pot fi gasiti in anunturile din ziare, iar uneori chiar in cimitire, unde negociaza cu lejeritate pretul unui loc de veci. Astfel, o groapa boltita cu patru locuri, in cimitirul Ungureni, era data ieri de beneficiar cu sase mii de lei. Un chilipir, sustine acesta, care pentru a convinge posibilul cumparator sustine ca investitia l-a costat in jur de cinci mii de lei acum câtiva ani.


„E o nimica toata! Vrem sa ne mutam la tara si vindem si gropile. Ar fi bine sa va decideti mai repede, ca in Craiova nu mai exista nici un loc de veci si poate va treziti ca nu aveti unde sa va ingropati mortul“, a precizat vânzatorul, convins sa si-a gasit clientul.


In schimb, Lucian Mosoiu a precizat ca preturile de amenajare a unui loc de inhumare sunt mult mai mici. Mai exact, construirea unei gropi suprapuse costa doua mii de lei, a unui cavou – trei mii de lei, iar a unei gropi boltite – o mie de lei. In urma unui calcul simplu se observa ca vânzatorul locului de veci din Ungureni ar vrea sa obtina un profit de doua mii de lei. Acesta poate fi mai mare insa daca persoana in cauza face personal amenajarile, neapelând la RAADPFL sau la societati de specialitate.


Groapa asigurata doar in cazul decesului


Ceea ce nu stiu craiovenii este ca, in prezent, desi concesionarea locurilor a fost oficial stopata, Administratia Cimitirelor este obligata sa asigure groapa in cazul unui deces. Din acest motiv, pâna la extinderea cimitirelor, s-au pastrat, de rezerva, 100 de locuri in cimitirul Dorobantie si 200 in cimitirul Craiova Nord.


„In medie, in Craiova mor 12 oameni zilnic. Dintre acestia, aproximativ patru nu au locuri. Desi noi suntem obligati sa le gasim locuri, rudele aleg, poate pentru ca nu cunosc situatia reala, sa cumpere unul. Noi nu ii putem impiedica, pentru ca practic nu cumpara si terenul. Concesionarea unui loc pentru 25 de ani ajunge la 185 de lei, iar pe sapte ani la 105 lei“, a incheiat Mosoiu.


Potrivit reprezentantilor primariei, oferta pusa la dispozitie, din acest an, respectiv reducerea cu 50% a platii taxei anuale pentru intretinerea mormintelor, a atras cresterea incasarilor.


3.000 de locuri de inhumare, in aceasta vara


Amploarea acestui fenomen se va diminua insa dupa ce administratia locala isi va duce la bun sfârsit planurile de extindere a cimitirelor. In prima etapa, cimitirul Craiova Nord va fi extins, cel mai probabil, pâna in vara acestui an, creându-se astfel in jur de 2.000 de locuri. Nici cimitirul Ungureni nu a fost uitat, edilii optând pentru desfiintarea unor sere dezafectate si amenajarea a inca 1.000 de locuri. In schimb, in cazul cimitirului Sineasca se va pune lacatul, acesta neputând fi extins. Potrivit sefului Serviciului Administratie Cimitire, in prezent, pe lista de asteptare se afla aproximativ 8.000 de cereri.


„Dupa ce o sa avem mai multe locuri vom putea sa reincepem campania de concesionare. Toate cererile trec mai intâi prin Comisia de Pompe Funebre, care hotaraste cine va primi un raspuns pozitiv“, a conchis Lucian Mosoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS