10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmenda dupa masuratori ochiometrice

Amenda dupa masuratori ochiometrice

Un sofer din Craiova a cazut „victima“ primariei care l-a amendat cu sapte milioane de lei vechi pe motiv ca si-a parcat jumatate din masina pe trotuar. Si asta in conditiile in care mii de soferi blocheaza trotuarele din centru lasând masinile pe locul pe unde ar trebui sa circule pietonii.


Primaria da amenzi rasunatoare pentru parcarea pe trotuar. Va puteti alege cu o amenda de cel putin sapte milioane de lei vechi daca parcati pe trotuar chiar si numai cu jumatate de masina.


Hotarârea nr. 241/2006 a Consiliului Local Craiova stipuleaza la articolul 19, litera c) ca reprezinta contraventie oprirea si stationarea autovehiculelor pe trotuare in afara cazurilor permise prin hotarârea consiliului local, iar in lipsa reglementarilor speciale, numai daca nu ramâne liber un culoar de minimum 1,5 metri latime inspre marginea opusa partii carosabile pentru circulatia pietonilor. Amenda contraventionala este cuprinsa intre 700 – 1.200 de lei pentru persoane fizice si 900 – 1.500 de lei pentru persoane juridice.


Cât de bine se aplica acest regulament local se poate vedea in oras, unde se intâmpla de multe ori sa nu ai loc sa mergi pe trotuar din cauza masinilor parcate neregulamentar si esti nevoit sa mergi pe partea carosabila, asumându-ti riscul de a fi „agatat“ de automobilele din trafic.


In timp ce mii de masini ocupa spatiul destinat circulatiei pietonilor, Serviciul Control Gospodarie Comunala din cadrul Primariei Craiova a dat numai 20 de amenzi in luna ianuarie 2007 pe baza reglementarilor din HCL nr. 241/2006.


Dan Dobrescu, seful Serviciului Control Gospodarie Comunala, explica numarul mic de amenzi contraventionale prin numarul mic de angajati pe care ii are la dispozitie.


„In cadrul Serviciului, numai sase oameni se ocupa de contraventiile de acest fel. Faptul ca nu exista suficiente locuri de parcare adecvate este irelevant, reglementarile consiliului local trebuie respectate. Nu suntem adepti ai amenzilor, ideal este sa se respecte legea“, a declarat Dan Dobrescu.


Vrea sa dea primaria in judecata


Printre cei care s-au ales cu amenda de la primarie este si C.B., din Craiova. Acesta a primit pe 7 noiembrie 2006 amenda contraventionala de 700 de lei pentru ca a parcat cu rotile din dreapta ale masinii pe trotuar, fara a lasa un culoar liber de un metru si jumatate pentru circulatia pietonilor, contraventia fiind probata cu fotografie. Conform lui Dan Dobrescu, distanta dintre automobil si marginea opusa partii carosabile a trotuarului se masoara cu ruleta de catre agentul constatator in calitate de imputernicit al Primariei Craiova. Numai ca pe procesul-verbal de constatare nu este trecuta distanta masurata de angajatii primariei, asta in cazul in care au scos ruleta din geanta si nu au masurat din ochi. „Primaria sustine ca pietonii nu aveau loc pe trotuar, dar din poza se vede altceva. Nu stiu cum si-au dat ei seama ca distanta dintre masina si gard este mai mica de 1,5 metri“, a spus C.B. Mai mult de atât, procesul-verbal de constatare a contraventiei i-a parvenit cu o zi inainte de expirarea termenului legal de 15 zile in care putea face contestatie. Pentru ca distanta nu poate fi probata exact, iar termenul in care putea face contestatie a expirat de mult, C.B. a declarat ca va da in judecata primaria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS