5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMos Craciun a venit si la sinistrati

Mos Craciun a venit si la sinistrati

Sarbatoarea Nasterii Domnului i-a gasit pe sinistratii din Seciuri pe la casele rudelor, in module sau printre darâmaturi.


Spiritul Craciunului le-a luminat sufletele si sinistratilor din judetul Gorj: persoanelor din satele comunelor Bustuchin, Rosia de Amaradia si Albeni. Cei peste 200 de sinistrati au petrecut Craciunul in mijlocul celor dragi, cu toate ca anul acesta a fost unul nefast pentru ei. „Fiecare a incercat sa uite, macar de Nasterea Domnului Iisus Hristos, de necazurile de peste an. Au mers la biserica, s-au rugat si au mers pe la rude. Mos Craciun a venit si la cei mai sarmani, asa cum a putut fiecare parinte“, a declarat Liviu Cotojman, viceprimarul comunei Rosia de Amaradia.


Potrivit edilului, au fost câteva familii de sinistrati care s-au mutat in noile case de la Câmpu Mare si care au reusit sa petreaca Sarbatoarea Nasterii Domnului in casa noua. „Cu totii cred ca ne dorim ca asemenea tragedie, ca aceasta a pierderii caselor, sa nu se repete. Este un rau pe care nu-l dorim nici dusmanilor nostri. Casa e noua, este bine, Dumnezeu a fost bun cu noi“, a spus una dintre sinistratele din Seciuri. Persoanele care mai locuiesc inca in modulele din tabara de la Seciuri si-au petrecut Craciunul pe la rude, in satele invecinate.


Brad de Craciun printre darâmaturi


Unii dintre sinistrati au ales sa stea printre darâmaturile vechilor case care au fost partial inghitite de pamânt. Liviu Cotojman a spus ca aproximativ zece familii au mai ramas in vechiul sat Seciuri: „Au darâmat un perete ca sa repare altul. Au incercat sa refaca locuintele ce le-au fost afectate de alunecarea din luna mai a acestui an. Prefera sa stea in casele lor, in care au trait o viata intreaga. Au facut brad de Craciun, astfel incât cei mici sa simta ca a venit cea mai frumoasa sarbatoare din an“.


Cu toate ca la Cojani, localitate situata lânga orasul Târgu Carbunesti, casele au fost finalizate, sinistratii nu s-au mutat. Doar la Albeni, la Câmpu Mare, potrivit vicelui Cotojman, trei-patru familii si-au mutat lucrurile in noile locuinte, construite de guvern. Multi dintre oameni au spus ca prefera sa petreaca Sarbatorile alaturi de rude, in case trainice, primitoare si calduroase. „Nu vreau sa mor de frig intr-o casa ca asta, mai bine stau printre darâmaturi! Aici nu e apa, nu e energie electrica, nu sunt conditii de locuit. Când or fi de toate o sa ma mut, pâna atunci stau la rude“, a explicat Victoria Becheru, sinistrata din Seciuri.


An nou in case noi


Anul 2007 si aderarea României la Uniunea Europeana i-ar putea gasi pe sinistratii gorjeni in case noi. La Cojani, de astazi incepe parchetarea caselor construite prin ANL de Guvernul României pentru sinistratii din Seciuri si Bustuchin. In toate locuintele au fost montate sobe de teracota, oamenii putându-se muta inainte de sfârsitul anului 2006.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS