15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMinerii isi achita datoriile

Minerii isi achita datoriile

Minerii din Valea Jiului au platit si in cursul acestui an o transa din datoria pe care o au de achitat catre statul român si catre administratia Companiei Nationale a Huilei de pe timpul când la conducerea sindicatelor miniere se afla Miron Cozma. Presedintele Ligii Sindicatelor Miniere, Zoltan Lacatas, declara ca in cursul acestui an s-a reusit achitarea a 130.000 de lei la Directia Administratiei Financiare, suma reprezentând impozite restante la stat pentru salariile fotbalistilor si ale unor fosti lideri de sindicat. „Am reusit si anul acesta sa strângem bani pentru a plati din datoriile, nu putine, pe care le avem. Avem datorii foarte mari si in fiecare an incercam sa achitam cât putem“, a declarat Lacatas.


Potrivit acestuia, Liga Sindicatelor ar mai avea de platit o restanta de circa doua milioane de lei, din care un milion de lei Ministerului de Interne. Liga Sindicatelor Miniere a inceput anul trecut sa-si achite datoriile catre stat sau catre administratia Companiei Nationale a Huilei, când a virat aproape 200.000 de lei din cele peste 1,2 milioane calculate ca fiind paguba pentru ultima mineriada.


Compania Nationala a Huilei a dat in judecata Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului pe 9 martie 1999, solicitând ca prin sentinta judecatoreasca sindicatele sa fie obligate la plata sumei de 33,6 miliarde de lei, bani care, in opinia administratiei Companiei de la vremea respectiva, reprezentau pagubele inregistrate pe parcursul grevei generale din perioada 4 – 22 ianuarie 1999. In urma expertizelor s-a constatat insa ca prejudiciul adus Companiei Nationale a Huilei a fost de 1,2 milioane de lei, suma reprezentând in fapt contravaloarea cheltuielilor ocazionate la unitatile miniere cu masa calda acordata ortacilor, alocatiile de carbune pentru consumul casnic, energia electrica folosita la mina si de mineri, apa potabila si industriala, precum si carburantii consumati. La vremea respectiva, Liga Sindicatelor Miniere a motivat in proces ca in perioada grevei generale Compania Huilei nu a fost prejudiciata cu nimic, ci, dimpotriva, a avut de câstigat, economisind peste 1,4 milioane de lei, prin nevirarea la buget a subventiilor pentru carbunele neextras. Tribunalul Judetean Hunedoara, in baza raportului de expertiza, a hotarât insa ca Liga Sindicatelor Miniere sa plateasca despagubiri Companiei Nationale a Huilei in suma de 1,2 milioane de lei si inca 6.300 de lei cheltuieli de judecata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS