15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIle Pascalau, deferit justitiei pentru returnare ilegala de TVA

Ile Pascalau, deferit justitiei pentru returnare ilegala de TVA

Partenerii sai de afacere, inspectoarea Georgeta Seftulescu si avocatul Dan Vulcan, au fost deja condamnati la câte zece ani de puscarie pentru „contributia“ lor la aceeasi returnare de TVA.


Procurorii Biroului Teritorial Dolj al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus ieri trimiterea in judecata a omului de afaceri craiovean Ile Pascalau. Fostul patron al unor cluburi de strip-tease este acuzat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani, in urma obtinerii unei returnari ilegale de TVA de circa 3,7 miliarde de lei vechi de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj.


O afacere fictiva


Astfel cum este descrisa in rechizitoriul procurorilor, povestea returnarii de TVA obtinuta de Pascalau isi are inceputul in ianuarie 2004, când acesta si-a transformat in patroana o angajata fidela. Printr-un act aditional la contractul de societate al SC MOHAIR CONF SRL Craiova, Pascalau a cedat nu doar administrarea, ci si partile lui sociale catre Florentina Dumitra. Imediat dupa ce a disparut din actele firmei, Pascalau a „copt“ o afacere fictiva care sa-i aduca o consistenta returnare ilegala de TVA. A obtinut de la avocatul Dan Vulcan, administratorul SC TREASURE SOLUTION SRL din Sibiu, firma aflata in lichidare, o factura care atesta achizitionarea de catre SC MOHAIR CONF SRL Craiova a unui numar imens de calculatoare si a unor softuri ultraperformante, in valoare totala de aproape 20 de miliarde de lei de la firma sibiana. Pe baza acestei facturi, SC MOHAIR CONF SRL Craiova a solicitat de la DGFP Dolj o returnare de TVA de 3,7 miliarde de lei.


Control de ochii lumii


In acest moment a intrat in scena inspectoarea Georgeta Seftulescu, desemnata sa verifice admisibilitatea cererii de returnare a TVA. Asa-zisul control a fost efectuat de Seftulescu sub indrumarea directa a lui Ile Pascalau, desi acesta nu mai avea, formal, nici o legatura cu afacerea. Semnatura inspectoarei a pus in miscare un intreg angrenaj fiscal, ce a facut ca DGFP Dolj sa aprobe si sa returneze in contul firmei solicitante suma de 3,7 miliarde de lei, cu titlul de TVA de rambursat.


Lui Ile Pascalau nu i-a ramas decât sa retraga suma, pe 17 februarie 2004, din contul firmei, pe baza unui fals contract de imprumut. Cu banii in buzunar, patronul craiovean a parasit tara in ziua urmatoare prin punctul de trecere a frontierei Calafat.


Zece ani de puscarie


Ile i-a lasat sa raspunda in fata legii pentru „gaura“ din bugetul statului pe Georgeta Seftulescu si Dan Vulcan. Pe 4 octombrie 2006, Tribunalul Dolj i-a gasit vinovati pe cei doi pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si i-a condamnat la câte zece ani de puscarie. Ramâne de vazut acum ce verdict vor da judecatorii doljeni in cazul lui Ile Pascalau.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS