17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDeficit de sânge in Craiova

Deficit de sânge in Craiova

Numarul donatorilor a crescut totusi in ultimele zile, deoarece oamenii au vrut sa obtina bonuri pentru masa de Sarbatori.


Reprezentantii Centrului Regional de Transfuzie Sanguina (CRTS) Craiova sustin ca nu exista o criza de sânge, cum se intâmpla in alti ani, dar se poate vorbi totusi de un „deficit“. „Avem un deficit la toate grupele de sânge, dar nu se poate vorbi de o criza. Nici cererile nu sunt foarte mari in aceasta perioada“, a declarat dr. Sevastiana Bran, directorul CRTS Craiova.


In aceste conditii, orice donator de sânge este binevenit. „Ii asteptam pe oameni sa vina sa doneze sânge. Vor primi ceva pentru efortul lor si, in afara de asta, trebuie sa se gândeasca la faptul ca oricare dintre noi poate ajunge intr-o situatie in care sa aiba nevoie de o transfuzie“, a mentionat Sevastiana Bran.


Donatori de nevoie


In ultima perioada, ca in fiecare an inainte de Sarbatori, numarul donatorilor a crescut. Nu cu mult, dar sesizabil, raportat la alte perioade ale anului, dupa cum au putut constata angajatii Centrului de Transfuzii craiovean. Explicatia e simpla: oamenii vor sa aiba ce pune pe masa de Sarbatori, asa ca doneaza sânge pentru a avea cu ce sa cumpere de mâncare.


In aceasta situatie a fost Marin T., de 42 de ani. E de loc dintr-o comuna situata la vreo 45 de kilometri de Craiova si ii e foarte rusine pentru ca a fost nevoit sa doneze sânge. „Nu vreau sa stie lumea ca am facut asta, da’ aveam nevoie de bani. Am nevasta si doi copii si trebuia sa avem ce pune pe masa acu’, de Craciun“, a sustinut barbatul.


Ca el sunt destui. Totusi, destul de putini fata de necesarul de sânge. Vin la primele ore ale diminetii, apoi pleaca, discret, gândindu-se ce sa cumpere mai intâi pe bonurile primite drept recompensa pentru gestul lor.


Recompensa


Pentru fiecare donare, oamenii primesc sapte tichete de masa, a caror valoare depaseste 500.000 de lei vechi, cu care pot achizitiona alimente. In plus, beneficiaza de o zi libera de la serviciu si decontarea drumului din localitatea in care domiciliaza pâna la centrul de transfuzii, iar pentru cei din localitate posibilitatea achizitionarii la jumatate de pret a abonamentului de transport in comun pe o luna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS