10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPorcii au scapat de sacrificare

Porcii au scapat de sacrificare

Doljenii taie porcii, autoritatile sanitar-veterinare ii vaccineaza pe cei care au scapat de cutit pentru ca la sfârsitul lunii expira dozele de vaccin primite in dar de la Uniunea Europeana si, ca in orice an in preajma Sarbatorilor de iarna, a fost descoperita carne cu trichina.


Dupa ce Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dolj a interzis in ultimii doi ani vânzarea porcilor in târguri si oboare, numarul de animale sacrificate a fost mult mai mic in acest an.


„Pâna joi se inregistrasera 25.000 de sacrificari, 4.000 la nivelul oraselor si 21.000 in mediul rural. Cu toate ca numarul acestora va mai creste pâna in Ajunul Craciunului, in acest an s-au sacrificat mult mai putine animale decât in anii precedenti, unul dintre motive fiind si faptul ca au fost interzise transportul si vânzarea animalelor vii in târguri“, a explicat Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj.


Carne cu trichina


Si in acest an a fost depistata, in urma analizelor efectuate de medicii veterinari din localitati, carne cu trichina. Pâna joi, autoritatile sanitar-veterinare au inregistrat 11 cazuri, dintre care sase numai in Craiova. Cu toate ca nici un om nu a consumat carnea infestata, autoritatile sanitar-veterinare ii atentioneaza pe cetateni ca dupa sacrificarea animalului sa mearga la cabinetele veterinare din localitati si sa faca analiza carnii, care costa 70.000 de lei. De câteva zile a inceput si vaccinarea antipesta cu dozele de vaccin primite de la Uniunea Europeana, care expira la 31 decembrie. „Judetul Dolj a primit 20.600 de doze de vaccin si am repartizat câte 200 in fiecare circumscriptie sanitar-veterinara. In unele comune a inceput vaccinarea, in altele va incepe dupa Craciun si estimam ca vom termina pâna pe 28 decembrie. Vom relua insa vaccinarile din ianuarie“, a spus Butaru. In plus, DSVSA Dolj a organizat in aceasta perioada si controale in locurile unde se vinde carne de porc, gasind la vânzare zeci de kilograme de carne alterata, sase agenti economici fiind amendati cu câte zece milioane de lei.


Serviciu de permanenta


Inspectorii sanitar-veterinari din cadrul DSVSA Dolj vor asigura de Sarbatori serviciu de permanenta, iar cele cinci circumscriptii sanitar-veterinare din Craiova, precum si cele din Filiasi, Bailesti si Calafat vor functiona prin rotatie, programul acestora fiind afisat la sedii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS