10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Pitaraii“ din Valea Jiului vestesc Nasterea Domnului

„Pitaraii“ din Valea Jiului vestesc Nasterea Domnului

Momârlanii din Valea Jiului pastreaza si astazi multe obiceiuri strabune prin care sarbatoresc nasterea lui Iisus Hristos, iar unul dintre ele, prezent numai in comunitatile de momârlani din Jiet, pe malul Jiului de Est, are loc in dimineata Ajunului de Craciun si poarta numele „Pitaraii“.


Acest obicei semnifica sacrificiul adus divinitatii drept multumire pentru rodnicia holdelor si a pomilor. Pitaraii sunt numai barbati, copii sau tineri aflati la vârsta adolescentei, organizati in cete, care trec prin satele de la poalele muntilor si vestesc minunea.


Flacaii imbraca haine populare si astfel gatiti se aduna in noaptea dinaintea Ajunului, impodobesc steaguri cu clopotei, naframe multicolore, ciucuri si coronite de flori, dupa care le agata pe prajini de câtiva metri lungime.


O data terminat acest ritual, alaiul porneste la colindat pe la toate casele din sat pentru a face urari cu ocazia marii sarbatori a crestinatatii, Nasterea Domnului.


Obicei strabun pe valea Jiului de Est


In rândul pitarailor disciplina este foarte severa. Nimeni nu are voie sa ceara mai mult decât primeste. Daca totusi cineva ar cuteza sa faca acest gest, ceilalti pitarai l-ar alunga din rândul lor, lucru ce ar aduce o mare rusine pentru cel in cauza si familia lui.


Dupa ce stapâna casei le da darurile, pitaraii si le impart in mod egal, se strâng apoi in mijlocul curtii unde, acompaniati de fluiere, incing un dans traditional, care se numeste „invârtita jieneasca“. In timpul dansului, pitaraii striga: „Cât ii soarele de sus / Pitarai ca-n Jiet nu-s / Cu feciori inalti-frumosi / Si la minte sanatosi / Cât ii soarele de mare / La Jiet intâi rasare“.


Si pentru ca anul care vine sa le mearga si mai bine, gospodarii ascund in podul casei sau in grajduri seminte legate intr-un batic, iar daca pitaraii le gasesc inseamna ca gazda va avea noroc si belsug.


Ziua aceasta este considerata sarbatoarea tineretului din sat, dar si cei batrâni gasesc pretexte sa colinde impreuna cu tinerii.


Craii vestesc Craciunul


Alt obicei pastrat in comunitatile de momârlani, dar in vestul Vaii Jiului, la Paroseni, pe malul Jiului de Vest, se numeste „colindul crailor“. In grupuri de câte 11 flacai, craii se aduna in seara Nasterii Domnului la cel mai mare dintre ei, care este si capetenia, numit Irod, iar de acolo pornesc sa vesteasca marea sarbatoare. Toti membrii grupului poarta câte un nume biblic: Ingerul – vestitorul Nasterii Mântuitorului, cel care merge primul la casele gospodarilor sa-i intrebe daca primesc cu uratul, Valtezarul, Melfior, Gaspar si soldatii.


„La noi asa este obiceiul din mosi-stramosi. Am invatat aceasta traditie de la bunicii si strabunicii nostri“, a spus Ionut Cocolea, colindator.


Costumele crailor sunt facute din lâna de oaie, impodobite cu ciucuri rosii si albastri, iar la brâu sunt incinsi cu o salba de clopote (talangi). Craii sunt ultimii colindatori, cei care inchid Sarbatorile de iarna, cu un colind special pe care il rostesc la biserica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS