14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOperatiunea „Foc de Artificii“

Operatiunea „Foc de Artificii“

Politistii din cadrul Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice Dolj au declansat operatiunea „Foc de Artificii“, prin care se urmareste combaterea comertului ilegal cu obiecte artizanale pe baza de amestecuri pirotehnice, confiscând aproape 15.000 de astfel de obiecte.


Incepând cu 1 decembrie a intrat in vigoare un nou act normativ ce reglementeaza folosirea si comercializarea artificiilor si petardelor. Legea nr. 406/2006 privind regimul materialelor explozive restrictioneaza comercializarea catre persoanele fizice si folosirea de catre acestea a obiectelor pirotehnice din clasele II – IV si a unor produse pirotehnice din casa I – petarde, pocnitori. De asemenea, se interzic persoanelor fizice confectionarea, detinerea, comercializarea si importul obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II-IV, T1, T2, precum si a artificiilor din categoria „obiecte zburatoare luminoase“ si a pocnitorilor din clasa I. Aceasta lege stricta a aparut, conform unui comunicat al Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj, ca urmare a evenimentelor inregistrate la nivelul intregii tari in perioada Sarbatorilor de iarna de anul trecut. Atunci au fost ranite 429 de persoane, dintre care 12 in judetul Dolj. S-au inregistrat doua decese si importante pagube materiale.


Dosare penale si amenzi de sute de milioane


De la declansarea operatiunii „Foc de Artificii“, ofiterii de la Biroul Arme, Explozivi si Substante Toxice Dolj au constatat opt infractiuni si au fost aplicate cinci sanctiuni contraventionale, fiecare intre 20 si 50 de milioane de lei, pentru comercializarea amestecurilor pirotehnice. In total, politistii au confiscat 14.256 de materiale pirotehnice. Actiunea de combatere a nerespectarii prevederilor legale privind detinerea, comercializarea si folosirea obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice s-a desfasurat in municipiul Craiova, mai ales in complexurile comerciale, piete, târguri, dar si in judetul Dolj.


Conducerea Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice Dolj spune ca politistii vor face controale si in zilele de Craciun si Revelion. „Sunt persoane care au investit mult in obiecte pirotehnice si, mizând pe faptul ca in zilele de 25, 30 si 31 politistii nu vor fi la datorie, vor incerca sa le vânda. Acestia se insala, pentru ca vom fi la datorie si de Sarbatori“, a explicat comisarul-sef Nelu Gruia, seful Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice Dolj.


Obiecte din clasa I


Obiectele din clasa I care pot fi folosite si comercializate sunt produsele pirotehnice de distractie foarte mici, de tipul artificiilor, cu o masa maxima de amestec pirotehnic de trei grame. Printre acestea se numara stelutele, lumânarile scânteietoare, jerbele cu scântei, minifaclele, minisorii, inelele de foc si satelitii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU