10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjElevii i-au omagiat pe eroii Revolutiei

Elevii i-au omagiat pe eroii Revolutiei

Eroii Revolutiei din decembrie ’89 au fost omagiati ieri la Târgu Jiu de câtiva pensionari si de elevii din clasele primare. Ca in fiecare an, oficialitatile locale au rostit câteva cuvinte despre insemnatatea momentului din 22 decembrie 1989 si despre cei care s-au jertfit pentru libertate. Un sobor de preoti, in frunte cu protopopul Vasile Vladoiu, a sustinut o slujba religioasa pentru cinstirea celor care au murit in evenimentele din decembrie ’89, dupa care a urmat depunerea de coroane din partea institutiilor statului si defilarea militarilor.


Alexandru Tanescu, presedintele Asociatiei Urmasilor Eroilor si Ranitilor din Revolutie, a spus ca este un moment trist si pentru ca autoritatile isi aduc aminte doar in aceasta perioada de cei care au platit cu viata curajul de a iesi in strada, dar si pentru ca nici pâna acum nu s-a reusit realizarea unui monument al eroilor Revolutiei.


Elevii nu au invatat la istorie despre Revolutie


La ceremonia din Piata Revolutiei din Târgu Jiu au participat doar elevii din clasele primare si câtiva pensionari. Stefania, de 11 ani, eleva in clasa a IV-a la Scoala generala nr. 8 din Târgu Jiu, nu stia nimic de Revolutia din decembrie ’89: „Nu stiu ce a fost atunci, ca nu am invatat la istorie“. In schimb, colega sa, Irina, cunostea ceva in legatura cu evenimentele de atunci: „Atunci s-au unit toti impotriva lui Ceausescu. Altceva nu mai stiu“.


La procesiune au mai participat si câtiva dintre principalii actori ai evenimentelor desfasurate in Târgu Jiu: Toni Mihail Grebla si Gabriel Sanda. Primul este directorul PATROMIN, asociatia patronatului din sectorul minier, iar Sanda ocupa in prezent functia de viceprimar al municipiului Târgu Jiu, atunci fiind presedintele Frontului Salvarii Nationale. Acesta s-a aflat intr-o postura ciudata, pentru ca era contabil la Cooperatie, unitate condusa de Dan Ilie Morega, cel mai hulit personaj din Gorj.


Afaceristi si persoane controversate pe lista revolutionarilor


Prefectura Gorj a intocmit lista cu revolutionarii raniti din judetul Gorj, promovati de Comisia pentru aplicarea Legii nr. 42 de cinstire a eroilor martiri si stabilire a unor benificii pentru acestia.


Pe lista se gasesc numele lui Gheorghe Caralicea Marculescu, fost prefect al judetului Gorj, trimis in judecata, in urma cu putin timp, pentru mai multe fapte penale, Scarlat Iriza, fost deputat PSD de Gorj, in prezent om de afaceri, Constantin Tein, afacerist, sau Constantin Stânga, alt afacerist gorjean. In Târgu Jiu, evenimentele din decembrie ’89 au fost pasnice si nu s-a tras nici un glont impotriva manifestantilor.


„Da, au participat la Revolutie. Au avut curajul si au intrat in sediul politiei. Daca nu cadea regimul comunist ei ar fi avut de suferit“, a spus Gabriel Sanda.


Grigore Haidau, vicepresedintele Asociatiei Eroilor Martiri, a spus ca in acest an nu a mai primit nici macar biletele CFR gratuite de care beneficia: „Am primit o adresa de la guvern in care ni se cerea sa aducem lamuriri legate de imprejurarile in care a murit fiul nostru. Nu am primit nici macar acele bilete“. Fiul acestuia, Catalin, a murit in Brasov in decembrie ’89.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU