25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRetrocedarile, blocate de justitie

Retrocedarile, blocate de justitie

Sute de hectare de teren din apropierea Craiovei, cerute de autoritati de la diferite ministere, sunt intr-o situatie incerta, in timp ce municipalitatea a anuntat ca in prezent nu are nici o palma de pamânt care sa poata fi retrocedata.


Problema restituirii terenurilor din jurul Craiovei catre oamenii care au depus cereri la primarie in baza Legii proprietatii nr. 247/2005 da mari batai de cap autoritatilor administratiei publice. Potrivit lui Eugen Marinescu, director al Directiei de Verificare a Legalitatii Actelor din cadrul Prefecturii Dolj, primaria a anuntat ca nu detine rezerve de teren. Marinescu a declarat ca solutia pentru aceasta problema o constituie pamânturile care apartin in prezent statiunilor de cercetare si penitenciarelor din jurul Craiovei. Marinescu a precizat insa ca ministerele de resort nu au dat curs cererilor formulate de Institutia Prefectului Dolj. Ba mai mult, Ministerul Justitiei, care are in subordine Administratia Nationala a Penitenciarelor, a refuzat sa cedeze terenurile pe motiv ca acestea asigura hrana a mii de detinuti din tara. „In prima faza, cei de la Ministerul Justitiei au spus ca terenurile respective le sunt necesare pentru asigurarea hranei detinutilor, pentru ca pamânturile acestea asigura hrana pentru mai multe penitenciare din tara. Miercuri incepem validarea anexelor si la Craiova si vom face din nou cerere la minister pentru ca aceste terenuri sa poata fi retrocedate“, a precizat Eugen Marinescu. Directorul a adaugat ca in cazul penitenciarelor este vorba de aproximativ 1.200 de hectare de teren care ar trebui restituite oamenilor la nivelul intregului judet situate in comunele Malu Mare si Cârcea. Alte 400 de hectare de teren sunt cerute in judet de la statiunile de cercetare, in cazul Craiovei vizate fiind statiunile de la Isalnita si Simnicu de Sus. Institutia Prefectului a solicitat Ministerului Apararii Nationale 400 de hectare de teren din comunele Podari, Botosesti-Paia si Orodel, care apartin unor foste unitati din aceste localitati.


Cinci hectare intravilan


Municipalitatea craioveana are de recuperat in instanta si un teren intravilan situat in buricul târgului, pe strada Caracal nr. 152. Desi administratia a preluat terenul in suprafata de 5,66 hectare prin hotarâre de guvern de la MApN, trei hectare sunt in continuare ocupate de un chirias nedorit, firma SORIN INTERNATIONAL. Din acest motiv, Primaria Craiova a hotarât sa transeze litigiul la tribunal. Ovidiu Vanghelie, directorul Directiei de Patrimoniu din cadrul primariei, a declarat ca judecata ar putea dura ani buni, in conditiile in care firma e hotarâta sa nu renunte la teren cu una, cu doua. „Ne judecam in continuare pentru acel teren si avem un nou termen zilele acestea. S-ar putea ca procesul sa dureze mult timp, pentru ca nu vor renunta asa usor la acest teren“, a spus Ovidiu Vanghelie.


Terenurile de la Aeroport, pe circuitul birocratiei


In situatia de a astepta cu mâinile in sân o miscare din partea guvernului se afla si Consiliul Judetean Dolj, care a solicitat inca de la inceputul acestui an 256 de hectare situate la marginea Craiovei si care au apartinut fostelor unitati militare de la Aeroport. Initial, proiectul de hotarâre pentru preluarea terenului a fost respins ca urmare a refuzului Ministerului Justitiei, iar in acest moment, desi au fost reluate procedurile de avizare de catre ministere, administratia judeteana nu a primit nici o veste privind data la care actul normativ va fi luat in discutie la sedintele de guvern. „Din pacate, documentele pentru proiectul de hotarâre de guvern sunt tot pe circuitul dintre ministere si nu avem nici o veste despre data la care actul normativ ar putea intra pe masa guvernului“, a precizat Gheorghe Barbarasa, secretarul judetului Dolj. Administratia judetului doreste sa construiasca pe terenul solicitat un centru expozitional, dar autoritatile s-au oferit sa puna la dispozitie terenul si pentru construirea unui spital regional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS