20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRepartitorul si vremea, spaima Termoficarii

Repartitorul si vremea, spaima Termoficarii

Locatarii din Craiova care s-au speriat ca isi vor cheltui salariile pentru plata intretinerii o data cu venirea iernii pot rasufla usurati. Calculele Regiei de Termoficare pe luna noiembrie arata ca nota de plata pentru caldura din apartamentele craiovenilor rareori depaseste doua milioane de lei.


Scenariile de cosmar preconizate de autoritatile centrale in privinta sumelor astronomice pe care urma sa le achite cetatenii o data cu venirea iernii nu se confirma la Craiova. Montarea repartitoarelor, a centralelor termice de apartament si vremea neobisnuit de calda pentru aceasta perioada a anului au facut ca facturile de intretinere pentru furnizarea agentului termic sa se mentina in limite normale. Singura care sufera este Regia de Termoficare, aceasta putând avea probleme pe viitor in realizarea planului de investitii din cauza pierderilor pe care le inregistreaza.


Facturi influentate de repartitoare si centrale termice


Potrivit calculelor facute de oficialii Regiei, consumul mediu aferent lunii noiembrie la o garsoniera a fost de 0,63 gigacalorii, adica 920.000 de lei vechi. La un apartament cu doua camere, factura pe care o vor plati locatarii va fi de aproximativ 1,6 milioane de lei, aferenta unui consum de 1,08 gigacalorii. In cazul apartamentelor cu trei camere factura medie este de aproape doua milioane de lei la un consum calculat de 1,35 gigacalorii, iar la cele cu patru camere o familie a consumat in medie 1,62 gigacalorii, adica va plati 2,3 milioane de lei. Cifrele sunt confirmate, in mare, si de presedintele Sindicatului Asociatiilor de Proprietari din Craiova, Ion Voiculescu, care a precizat ca valoarea facturilor difera de la bloc la bloc.


„De exemplu, pe o scara dintr-un bloc din cartierul George Enescu unde sunt montate noua microcentrale de apartament, factura la caldura in noiembrie pentru o garsoniera este de 1,166 milioane de lei, dar acest lucru se datoreaza faptului ca respectivele persoane platesc mai mult din cauza celor care au centrale termice de apartament“, a declarat Voiculescu. Conform facturilor primite de acesta de la Regia de Termoficare, in blocurile cu repartitoare de costuri, exista cazuri unde caldura intr-o garsoniera costa 722.000 de lei, iar la un apartament cu doua camere 690.000 de lei. „Fiecare se incalzeste cât crede de cuviinta“, a precizat Voiculescu. Cuantumul facturii creste insa la blocurile fara repartitoare si fara centrale de apartament. La o garsoniera factura este de 1,13 milioane de lei, la doua camere 1,75 milioane de lei, iar la trei camere 2,1 milioane.


Planul Regiei nu se potriveste cu vremea


In timp ce craiovenii nu au decât motive de bucurie ca nu-si vor goli buzunarele la casieria asociatiei, sefii Regiei de Termoficare nu stiu pe unde sa mai scoata camasa. Directorul general, Tatian Tudorache, spune ca, in aceasta perioada, regia merge pe pierdere. „Repartitoarele si vremea neobisnuit de calda ne creeaza mari probleme. Locatarii isi pot opri repartitoarele, dar noi ca regie suntem obligati sa le furnizam caldura pâna la casa scarii. In plus, vremea calda nu ne lasa sa furnizam agent termic in parametrii pe care ii calculasem noi“, a spus Tudorache. Potrivit cifrelor, craiovenii au consumat in luna noiembrie cu aproximativ o treime mai putina caldura decât se asteptasera oficialii regiei. Daca vremea calda se va mentine si in perioada urmatoare, acest lucru ar putea sa puna in pericol programul de investitii al regiei. „Noi ne-am orientat pe temperaturi cuprinse intre -5 si 5 grade Celsius. Chiar daca acum cumparam mai putin de la CET II si implicit furnizam mai putin, sistemele trebuie sa ramâna in functiune, iar personalul trebuie platit. In aceasta situatie nu mai obtinem profit si nu mai putem face investitii“, a spus Nicolae Degeratu, directorul adjunct al Regiei de Termoficare. Asta inseamna ca, pentru a le iesi calculele, directorii regiei trebuie sa se roage sa vina vremea rea, iar locatarii sa dea drumul la calorifere indiferent de temperatura din apartamente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS