22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLiber la concedii medicale

Liber la concedii medicale

Numarul doljenilor care solicita concedii medicale ar putea creste semnificativ, in conditiile in care stagiul de cotizare a fost redus de la sase luni la o luna.


Un act normativ recent adoptat ar putea incuraja doljenii sa-si ia si mai multe concedii medicale decât pâna acum. Noile reglementari prevad ca, din noiembrie, perioada de cotizare la fondul asigurarilor sociale de sanatate se reduce la minimum posibil. „Astfel, daca pâna acum era nevoie de un stagiu de cotizare de cel putin sase luni pentru ca o persoana sa poata beneficia de un certificat medical, acum, acesta va fi acordat tuturor celor care dovedesc ca in ultimele 12 luni au platit asigurarile sociale cel putin pentru o luna“, a declarat Daniela Gheorghe, purtatorul de cuvânt al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Dolj.


In aceste conditii, o persoana care a achitat contributia numai o luna poate sa stea acasa o perioada indelungata daca a demonstrat ca in cele 12 luni anterioare concediului medical s-a achitat de datoriile la fondul asigurarilor sociale de sanatate macar o data. Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Dolj nu exclud posibilitatea ca numarul de concedii de boala sa creasca, si o data cu ele si cheltuielile institutiei.


Cota majorata la fondul pentru plata concediilor medicale


Specialistii doljeni se asteapta ca numarul concediilor medicale sa creasca in aceasta perioada. „Cele mai multe concedii medicale sunt acordate in sezonul rece, iar bolile considerate raspunzatoare sunt afectiunile respiratorii (gripe si viroze respiratorii, bronsite, pneumonii)“, a declarat prof. dr. Ion Toma, seful Clinicii de Medicina Muncii de la Spitalul de Urgenta Craiova.


Daca pâna acum angajatorul cu pâna la 20 de salariati avea obligatia sa plateasca primele sapte zile de concediu medical, din noiembrie el trebuie sa achite doar primele cinci, pentru restul responsabilitatea revenindu-i Casei de Asigurari de Sanatate. O noutate este si aceea ca in rândul celor care au dreptul la concediu medical au fost incluse si persoanele care au incheiat contract de asigurari sociale direct cu Casa Judeteana de Pensii Dolj, anterior datei de 1 ianuarie 2006. De la inceputul anului in curs, acestora li se luase acest drept, desi au platit contributia la asigurarile sociale luna de luna. Concomitent cu aceasta insa, pentru toti angajatorii si persoanele asigurate direct la Casa Judeteana de Pensii cota de participare la fondul constituit pentru plata concediilor medicale a fost majorata. Astfel, aceste categorii de persoane va trebui sa vireze 0,85 la suta, in loc de 0,75. Aceasta cota va fi dedusa totusi in continuare din contributia totala la asigurarile sociale.


Obligatie lunara


Persoanele juridice si fizice trebuie sa depuna lunar la Casa de Sanatate declaratia privind evidenta obligatiilor de plata a contributiei de 0,85 la suta si a indemnizatiilor si sa anunte ori de câte ori intervin schimbari care modifica sumele datorate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS