30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDirectorii doljeni intra in probe

Directorii doljeni intra in probe

Chiar daca obtin postul prin concurs, directorii unitatilor scolare doljene va trebui sa treaca printr-o perioada de proba de 90 de zile pentru a demonstra ca stiu sa fie buni manageri.


Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) a stabilit printr-un ordin al ministrului Mihail Hardau o perioada de proba de 90 de zile pentru directorii de scoli. Viitorii directori doljeni vor fi evaluati cu atentie in perioada de proba, iar cu 15 zile inainte de expirarea acestei perioade, Inspectoratul Scolar Judetean Dolj va prezenta MEdC un raport prin care va decide daca directorul este potrivit pentru functia de manager. Numirea acestora in functie se va face prin decizie sau ordin de ministru pentru patru ani in care este inclusa si perioada de proba. In plus, candidatii pentru un post de director sau director adjunct trebuie sa aiba, la data sustinerii concursului, vârsta cu cel putin patru ani, mai mica decât vârsta standard pentru pensionare, sa fie titulari in invatamântul preuniversitar, sa aiba cel putin gradul didactic II si o vechime in invatamânt de cel putin cinci ani. Acestia trebuie sa isi demonstreze calitatile profesionale, manageriale si morale prin calificativele „bine“ si „foarte bine“ pe care trebuia sa le aiba in ultimii trei ani si sa fi fost sanctionati disciplinar in anul scolar curent. Viitorii directori trebuie sa fie apti din punct de vedere medical pentru indeplinirea functiei si sa nu aiba dosar penal.


Directori buni la limbi straine


Directorii trebuie sa prezinte inainte de examenul de concurs un curriculum vitae, care va fi analizat si evaluat, aceasta prima proba nefiind eliminatorie. Candidatii trebuie sa sustina un interviu, prin care se evalueaza cunostintele de legislatie scolara, de management educational si se analizeaza calitatea proiectului de dezvoltare institutionala propus de candidat. Evaluarea se face pe baza raspunsurilor date la un set de cinci intrebari si in urma prezentarii proiectului de dezvoltare institutionala al unitatii de invatamânt pentru care candideaza. Viitorul manager de unitate scolara trebuie sa stie o limba straina de circulatie internationala si sa stie sa utilizeze calculatorul, concurentii care candideaza pentru acelasi post de director trebuind sa traduca in limba româna un text de 10-15 rânduri scris intr-o limba straina. In cazul unitatilor scolare cu sectii de predare in limba unei minoritati nationale, MEdC le recomanda directorilor sa cunoasca limba de predare, iar la unitatile de invatamânt cu filiera tehnologica, vocationala sau de invatamânt special este recomandat ca unul dintre directori sa aiba specialitatea corespunzatoare profilului unitatii.


Binecuvântare pentru directori


Candidatii pentru functiile de director sau director adjunct din invatamântul militar si din invatamântul teologic trebuie sa aiba avizul ministerului de resort sau binecuvântarea din partea cultului respectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU