17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPorumboiu, premiat de publicul elen

Porumboiu, premiat de publicul elen

Filmul tânarului regizor Corneliu Porumboiu „A fost sau n-a fost?“ (2006) a obtinut Premiul Publicului la cea de-a 47-a editie a Festivalului de Film de la Salonic. Editia de anul acesta a fost dedicata regretatului regizor român Cristian Nemescu. Pelicula lui Porumboiu a fost inscrisa in sectiunea Balkan Survey a festivalului desfasurat in perioada 17 – 26 noiembrie.


România a fost reprezentata la Festivalul de Film de la Salonic de mediumetrajul „Marilena de la P7“, al lui Nemescu, „Tertium non datur“, de Lucian Pintilie, „Hârtia va fi albastra“, de Radu Muntean, si „A fost sau n-a fost?“, de Corneliu Porumboiu. In competitia de la Salonic, premiul pentru cel mai bun film a fost obtinut de regizorul sud-coreean Kim Tae-yong pentru productia „Family Ties“. Corneliu Porumboiu este nominalizat cu „A fost sau n-a fost?“ si la sectiunea Film strain la Independent Spirit Awards 2007, competitia peliculelor cu buget redus, considerata Oscarul filmului independent. Filmul lui Porumboiu a avut un buget de doar 290.000 de dolari. Pelicula a fost realizata in Vaslui, orasul natal al regizorului, si este inspirata de o emisiune a televiziunii locale. „A fost sau n-a fost?“ a câstigat, printre altele, „Camera d’Or“ la Cannes 2006, premiul sectiunii paralele Critics Awards la Festivalul Eurasia din Antalia, dar si trofeul Festivalului International de la Copenhaga „Lebada de aur“.


La Festivalul de Film de la Cottbus, cei trei protagonisti ai peliculei „A fost sau n-a fost?“ au primit un premiu special pentru „extraordinara contributie artistica“, in valoare de 5.000 de euro.


Premiile Independent Spirit se acorda in fiecare an filmelor cu buget redus. Organizatia Film Independent, care ofera distinctiile, a hotarât anul trecut sa se limiteze la filmele cu bugete sub 20 de milioane de dolari. Ceremonia va avea loc la Los Angeles, anul viitor, pe 24 februarie, cu o zi inaintea decernarii premiilor Oscar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS