10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBorbely, incoltit de sinistrati

Borbely, incoltit de sinistrati

„Sa vina guvernul sa locuiasca in casele astea!“, „Ne-ati mintit in fata si ne-ati promis câte-n luna si-n stele“, au fost doar câteva dintre cuvintele de bun venit rostite de sinistratii gorjeni in intâmpinarea lui Laszlo Borbely.


Strigatele de nemultumire ale sinistratilor din comunele gorjene Rosia de Amaradia si Albeni l-au intâmpinat pe ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, care a venit la Câmpu Mare pentru receptia tehnica a celor 142 de imobile construite prin ANL. Femei, barbati si batrâni s-au strâns dis-de-dimineata pe santierul unde urma sa soseasca ministrul Borbely. Suparati si strigându-si ofurile in gura mare, sinistratii din Seciuri au spus ca nu sunt multumiti de imobilele primite de la guvern.


„Daca locuinta asta valoreaza 500 de milioane, io nu stiu ce vorbesc! O casa ca asta face doar 100 de milioane. Ne-au mintit in fata, au pus usi de placaj si ne-au promis termopane“, a spus, furios, Romica Peagu din Seciuri. Revoltat, barbatul a mai spus ca „temelia caselor are doar 25 de centimetri, stresinile sunt mici si apa va ajunge in casa“. „Am primit doar promisiuni, de la toti ministrii care au trecut pe aici. Cum sa ne mutam in niste case care nu au sobe si au ciment pe jos? Nu e asta bataie de joc?“, a spus, printre lacrimi, Maria Mutu. Oamenii ar vrea sa se poata muta cât mai curând in casele cele noi, dar nu in aceste conditii.


„Nu vreau sa mor de frig intr-o casa ca asta, mai bine stau printre darâmaturi! Aici nu e apa, nu e energie electrica, nu sunt conditii de locuit“, a explicat Victoria Becheru. Victoria Borcan, de 72 de ani, a povestit ca locuieste intr-un modul in care sufera de frig, iar casa pe care a avut-o in Seciuri a fost in totalitate inghitita de pamânt. Batrâna asteapta sa se mute in imobilul cu o camera care ii va fi repartizat la Câmpu Mare.


„Problemele vor fi rezolvate in timp de firmele constructoare“


„Aceste case au fost facute in regim de urgenta, iar daca sunt probleme, ele vor fi rezolvate in timp de catre firmele constructoare. La Albeni stam mai prost cu infrastructura, dar vom recupera timpul pierdut“, a declarat Laszlo Borbely. Acesta a mentionat ca aproximativ 200 de imobile vor fi receptionate in aceasta saptamâna de Primaria Albeni. Multumit de ritmul in care au mers pâna acum lucrarile, ministrul delegat Borbely a incercat sa-i convinga si pe sinistrati ca lucrurile stau foarte bine.


Insotit de peste 150 de sinistrati din comunele Rosia de Amaradia si Albeni, Laszlo Borbely a vizitat mai multe imobile de la Câmpu Mare. „Cade tencuiala si nu se inchid usile“, a precizat una dintre sinistrate, aratându-i demnitarului cum se desprinde tencuiala de pe exteriorul casei. „Orice problema care apare va fi sesizata si va fi rezolvata de constructor. Despre usi pot sa va spun ca proiectul a fost facut cu usi de lemn si nu de termopan“, i-a replicat ministrul femeii. „Sa vina guvernul sa locuiasca in aceste case, ca-s ale lor! Suntem cinci persoane si mi-au dat o casa cu doua camere. Unde sa stam toti?“, a spus Veronica Eremia. Iritat de strigatele si comentariile sinistratilor gorjeni, ministrul delegat Laszlo Borbely a precizat: „Daca vreun sinistrat refuza sa-si ia casa, avem cui sa le dam!“.


Multi dintre sinistrati au spus ca nu se vor muta in noile imobile pâna când nu vor fi rezolvate aspectele care ii nemultumesc. La Cojani, unele dintre casele sinistratilor au parchet si vor fi cât de curând racordate la curent electric. Lucrarile la infrastructura au demarat de câteva saptamâni, iar in scurt timp va fi gata reteaua de apa. La Câmpu Mare, insa, sinistratii nu se vor putea muta in noile locuinte inainte de jumatatea lunii decembrie. De la Consiliul Judetean Gorj au fost alocate sume de bani pentru achizitionarea de sobe si parchet.


Ministrul Borbely a verificat WC-urile unei sali de sport


Dupa ce a vizitat santierele de la Câmpu Mare si Cojani, ministrul Laszlo Borbely a venit in municipiul Târgu Jiu pentru a inaugura sala de sport de la Scoala Generala nr. 5, construita din fondurile Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului. Borbely a ciocnit un pahar cu sampanie impreuna cu autoritatile locale – primarul orasului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, presedintele Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu, si prefectul de Gorj, Stefan Popescu Bejat -, dupa care a vizitat sala de sport, pentru constructia careia s-au investit 22 de miliarde de lei vechi. Sala are 150 de locuri, iar suprafata terenului corespunde pentru desfasurarea de competitii sportive oficiale.


Ministrul Laszlo Borbely a fost atent la fiecare detaliu, verificând chiar si grupurile sanitare, unde a constatat ca usa de la un WC nu se inchidea bine. Acesta a precizat ca s-a aprobat recent constructia a inca 80 de sali de sport in toata tara: „Sala din Târgu Jiu a fost proiectata ca sa fie acceptata de catre forurile nationale si internationale pentru desfasurarea de competitii sportive. E bine ca se foloseste aceasta sala nu numai de catre scoala, ci si de cluburile sportive. Numai in ultimele luni am licitat 80 de scoli de sport, care vor fi construite in perioada urmatoare, iar in judetul Gorj se mai construiesc cinci scoli de sport“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS