19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPensii mai mari din luna decembrie

Pensii mai mari din luna decembrie

Luna decembrie va aduce noi majorari ale punctului de pensie, de la 339,3 lei la 396,2 lei. Ca si la majorarile punctului de pensie efectuate pâna acum, din pacate, vor exista si situatii in care oamenii nu vor primi majorarea maxima a punctajului, ci diferentiat. Drept consolare, Mos Craciun le va aduce un infim ajutor banesc pentru sarbatorile de iarna.


Incepând cu 1 decembrie, se majoreaza punctul de pensie cu 16,8% si nu se efectueaza indexari, asa cum se zvoneste. Astfel, vor fi majorate pensiile cuantificabile prin punctaj, adica pensiile majoritatii pensionarilor, inclusiv ale celor cu pensii provenind din fostul sistem al agricultorilor. Tot de la 1 decembrie vor fi majorate pensiile de urmas si cele ale beneficiarilor de reglementari prin legi speciale, insa cu procente diferite. „Majorarea punctului de pensie se aplica asupra punctajelor capatate in urma procesului de recalculare. In cazul pensionarilor carora pensiile le-au fost marite prin recalculare, sporul cuantumurilor va fi de 16,8%. Pensionarii ale caror pensii au ramas neschimbate vor primi un procent mai mic la valoarea punctului pensiei, iar cei ale caror punctaje se situeaza sub cuantumul aflat in plata nu vor primi nici un fel de majorare. La nivel national exista 519.419 pensionari care nu vor primi bani deloc, dar la nivelul judetului Dolj nu am avut timpul necesar stabilirii numarului exact al celor care nu vor beneficia de majorarea punctului, deoarece Ordonanta de Urgenta nr. 90/2006 a fost publicata in Monitorul Oficial de-abia vinerea trecuta, pe 24 noiembrie. Estimez ca punctajul nu va fi majorat la aproximativ 20.000 de pensionari doljeni“, a mentionat Ileana Ciutan, director executiv al Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj.


Cine va primi ajutor banesc


Pe lânga majorarea punctajului, guvernul a hotarât si acordarea unui ajutor banesc, in cuantum diferentiat, pentru pensionarii care nu au beneficiat de majorarea punctajului mediu anual si nici de majorarea valorii punctului de pensie. Cuantumul acestui ajutor va fi de 60 de lei pentru pensionarii a caror pensie este mai mica sau egala cu 210 lei; 50 de lei pentru cei a caror pensie se situeaza intre 211 si 316 lei inclusiv; 40 de lei pentru pensionarii a caror pensie se situeaza intre 317 si 435 de lei inclusiv. In plus, reprezentantii CJP Dolj au mentionat ca pentru vârstnicii care beneficiaza partial de majorarea valorii punctului de pensie din decembrie 2006 si a caror pensie, la 30 noiembrie 2006, este mai mica sau egala cu 435 de lei, cuantumul ajutorului este de 30 de lei.


Ajutoare in luna decembrie vor primi si beneficiarii pensiilor de urmas, in aceste cazuri, ajutorul acordându-se in functie de numarul urmasilor aflati in plata, dar si de categoria in care acestia se regasesc: in procent de 100% pentru trei sau mai multi urmasi; 75% pentru doi urmasi; 50% pentru un singur urmas.


Acest ajutor nu face parte din pensie, ci se va achita o singura data, in luna decembrie, pe un talon separat. Nu se acorda ajutor pentru sarbatorile de iarna persoanelor care beneficiaza integral de majorarea valorii punctului de pensie si nici celor care au pensie de serviciu acordata in baza prevederilor legilor cu caracter special.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS