29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCampanie anticoruptie in justitie

Campanie anticoruptie in justitie

Procurorii si judecatorii doljeni sustin ca justitia nu e corupta, ci este doar o falsa impresie a opiniei publice, aratându-se sceptici fata de campania pornita de ministrul Monica Macovei impotriva coruptiei din justitie.


Ministerul Justitiei a declansat o ampla campanie impotriva procurorilor si judecatorilor care primesc mita, dar si impotriva cetatenilor care le dau spaga magistratilor pentru a-si rezolva problemele din justitie.


Campania va avea doua etape. Prima, de mediatizare, va consta in difuzarea unor spoturi la radiouri si televiziuni, dar si in expunerea in toata tara a unor afise prin care ii indeamna pe cetateni sa sune la telefonul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Afisele – care vor fi postate in special la sediile instantelor si Parchetelor – infatiseaza o statuie a zeitei „Justitia“ ca fiind pilonul de sustinere al unui pod peste Dâmbovita traversat de oameni si contin sloganul „Justitia este stâlpul societatii. Nu corupe si nu te lasa corupt!“.


Cea de-a doua parte a campaniei, care va incepe peste aproximativ doua luni, va incerca sa imbunatateasca imaginea magistratilor, prin organizarea unor intâlniri intre acestia si comunitatile pe care le slujesc.


„Perceptia opiniei publice este mult exagerata“


Magistratii doljeni s-au aratat destul de reticenti, considerând ca aceasta campanie nu trebuie sa puna din start eticheta de justitie corupta. „In conditiile in care au fost trimisi in judecata sapte magistrati, din aproape 5.000, câti sunt in România, nu cred ca se poate vorbi de un fenomen al coruptiei in justitie, ci doar de cazuri izolate. O asemenea campanie ar fi insa justificata prin prisma educarii cetateanului de rând cu privire la intentia de a corupe. Faptul ca intr-un proces o parte pierde si alta câstiga determina intotdeauna nemultumiri, dar asta nu inseamna obligatoriu ca justitia este corupta“, a declarat magistratul Cristina Fota Barbulescu, procuror in cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj.


La rândul sau, judecatorul Laurentiu Anghel, magistrat in cadrul Tribunalului Dolj, a mentionat: „Exista in rândul cetatenilor aceasta impresie ca justitia este corupta. Intr-adevar, ca si in alte domenii, si in justitie exista coruptie. Numai ca perceptia opiniei publice este mult exagerata in aceasta privinta, fiind indusa tot de justitiabili, care au impresia ca atunci când pierd un proces e la mijloc un act de coruptie. O alta cauza a acestei perceptii e legata de faptul ca procedurile in justitie sunt greoaie, iar lumea nu intelege de ce dureaza uneori procesele atât de mult“.


Cercetari in dosarul „Leo“


Ultima chestiune pentru care justitia doljeana a intrat in colimatorul DNA o reprezinta solutionarea dosarului lui Leo de la Strehaia. Procurorii DNA trebuie sa lamureasca in ce context „Printul tiganilor“ a fost achitat de Tribunalul Dolj, iar procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj au „uitat“ sa faca apel impotriva sentintei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS