12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalZonarea Craiovei, schimbata de primarie

Zonarea Craiovei, schimbata de primarie

Functionarii publici au decis printr-un proiect sa modifice componenta celor patru zone in care este impartita Craiova. Schimbarea hartii atrage insa si dezavantaje pentru craioveni, nevoiti astfel sa plateasca un impozit mai mare pentru o zona mai buna.


Administratia publica locala craioveana este hotarâta sa modifice zonarea Baniei, dupa ce a analizat cu atentie pozitionarea fiecarui cartier. In urma studilor realizate de specialistii din cadrul Directiei de Impozite si Taxe, din cadrul primariei, s-a ajuns la concluzia ca o parte dintre locuitorii urbei platesc un impozit prea mic in comparatie cu confortul oferit. Drept urmare, functionarii publici au decis sa faca unele modificari, eliminând in acest fel incadrarea in zona D a anumitor cartiere.


„Am analizat cu atentie toate inlesnirile de care beneficiaza locuitorii din cartierele craiovene si am observat, in anumite cazuri, ca e nevoie de o schimbare. Cei care beneficiaza de utilitati si au strazile si trotuarele asfaltate vor fi pusi sa plateasca impozit la valoarea reala. Cei din zona D aveau toate conditiile, nu acelasi lucru il putem spune despre cei din cartierele marginase“, a declarat Ioan Vacariu, directorul Directiei de Impozite si Taxe.


Acesta a precizat ca un exemplu concludent este cel al cartierului Lapus, care pâna acum era pozitionat in zona D, spre deosebire de cartierul Craiovita Noua, care se afla in zona C. „Daca e sa facem o comparatie, craiovenii din Craiovita Noua erau obligati sa plateasca un impozit mai mare decât cei din Lapus, desi valoarea de pe piata a apartamentelor este invers proportionala“, a subliniat seful directiei.


Zona mai buna pe hârtie, impozite mai mari


In noua schema a municipalitatii, au fost lasate in zona D doar cartierele integrate de curând in oras, cum ar fi Facai, Mofleni sau Simnic. In cazul celorlalte, de exemplu unele strazi din Valea Rosie sau Cornitoiu, considerate pâna de curând in zona D, s-a facut trecerea la zona C. In ceea ce ii priveste pe locuitorii din Lapus, acestia au fost catalogati de functionari ca locuind in zona B.


Schimbarea va afecta insa si buzunarele contribuabililor, care vor fi nevoiti sa plateasca un impozit mai mare. In timp ce autoritatile s-au gândit cum sa faca rost de noi resurse la bugetul local, craiovenii au primit cu retinere vestea ca va trebui sa dea mai multi bani pentru impozitul pe locuinta.


„Asta e buna! Sa le dam mai mult acum? Daca tot fac schimbari ar trebui sa se gândeasca la ce distanta suntem noi de kilometrul zero si cât ne ia ca sa ajungem in centru. Suntem in anul 2006, când toata lumea ar trebui sa beneficieze de aceleasi conditii si ei ne pun sa platim in plus doar pentru ca suntem un cartier civilizat“, a spus Ilie Cristea, locuitor din cartierul Lapus.


Agentiile imobiliare doresc sa evite o explozie a preturilor


Nici zona A nu a scapat de schimbarea la fata, aceasta fiind largita si cu strazile dintre Facultatea de Medicina Veche, pâna la intersectia de la Parcul „Nicolae Romanescu“. In opinia sefului Directiei de Impozite si Taxe, cresterea impozitului va atrage in acelasi procent si cresterea valorii locuintei pe piata imobiliara.


„Modificarea e binevenita deoarece apartamentele din cartierul Lapus, care sunt spatioase, nu se puteau compara cu cele din Craiovita, realizate dupa tiparul cutiei de chibrituri. Noua zonare nu ar trebui insa sa afecteze preturile apartamentelor deoarece cred ca piata imobiliara va cauta sa tina sub control acest fenomen“, a precizat Niculina Otovescu, directoarea unei agentii imobiliare din Craiova. Zonarea gândita de functionarii Directiei de Impozite si Taxe va fi aplicata doar daca isi vor da acceptul consilierii locali in sedinta de la sfârsitul lunii noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS