12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a scumpit pâinea

S-a scumpit pâinea

De luni, principalul furnizor de pâine si produse de panificatie din Craiova a majorat pretul la pâine. O pâine costa acum 0,95 lei, cu aproximativ 18% mai mult.


Potentiala scumpire a pâinii a fost vehiculata inca de la inceputul acestei luni. Saptamâna trecuta, de exemplu, administratorul unuia din marile magazine din Craiova spunea ca furnizorii de pâine din tara isi anuntasera intentia de a majora pretul acestui produs cu aproximativ 5-8%. Incepând de luni, o pâine de PAN GROUP costa cu aproximativ 18% mai mult decât saptamâna trecuta. Cresterea de pret era previzibila, mai ales ca, in contextul scumpirii utilitatilor, saptamâna trecuta reprezentantii celui mai mare producator de pâine din zona urma sa ia o decizie legata de pretul pâinii. „In contextul cresterii pretului materiei prime, al energiei electrice si al gazelor, pâna la sfârsitul saptamânii, PAN GROUP va lua o decizie definitiva in acest sens“, declara martea trecuta Florin Busuioc, director comercial PAN GROUP.


Pretul grâului a crescut pâna la 0,38 – 0,42 lei/kg


Cresterea de pret vine asadar in contextul majorarii pretului la utilitati. Gazele naturale s-au scumpit cu peste 8%, iar energia electrica va cunoaste majorari de 4,7% la 1 decembrie. In plus, pretul grâului nu a stat nici el pe loc, si implicit nici cel al fainii. „In ultima perioada (cam de doua saptamâni), pretul grâului a crescut pâna la aproximativ 0,38 – 0,42 lei/kg, in conditiile in care inainte costul acestuia a fost de aproximativ 0,35 lei/kg“, a declarat Valentin Bulumaci, directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.


„Situatia e grea“


Decizia de crestere a pretului pâinii ii nemultumeste insa pe craioveni, mai ales ca salariile si pensiile nu au cunoscut cresteri in acelasi ritm cu cel al preturilor. „Este destul de mult in raport cu pensiile. Situatia e grea. Mai mult de jumatate din pensie se duce pe mâncare“, spunea ieri Ion Dumitrescu, un pensionar din Craiova. Parerea este impartasita si de alti craioveni, chiar daca spun ca se descurca totusi cu salariul pe care-l au. „Este destul de mult. Partea rea e ca scumpesc intâi produsele si abia apoi cresc salariile“, a spus Nicolae Hoarca, alt craiovean potrivit caruia aproximativ 50% din cât câstiga cheltuieste pe mâncare.


Românii cheltuiesc peste 40% din salariu pe mâncare


Potrivit unui studiu realizat de CNS Cartel Alfa, peste 40% din veniturilor unei gospodarii din România sunt alocate cumpararii de produse alimentare, ceea ce inseamna ca remuneratia muncii acopera doar nevoile legate de supravietuire. In ceea ce priveste media europeana privind ponderea produselor alimentare in totalul cheltuielilor unei gospodarii, aceasta se situeaza constant la aproximativ zece procente.


Studiul mai arata si ca românii isi orienteaza doar o mica parte din resurse pentru recreere si odihna, in timp ce familiile europene aloca pentru concedii si vacante bugete mult mai consistente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII