23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGreva a bulversat activitatea medicala

Greva a bulversat activitatea medicala

Cadrele medicale medii au intrerupt ieri-dimineata programul, timp de doua ore, in semn de protest fata de refuzul guvernului de a le solutiona revendicarile. Greva de avertisment a inceput la ora 9.00 si s-a desfasurat in toate spitalele din judetul Dolj.


La Spitalul de Urgenta Craiova, aproximativ 200 de asistenti medicali, personal auxiliar si infirmiere s-au adunat pe holul comun cu sediul Autoritatii de Sanatate Publica Dolj, unde au protestat incepând cu ora 9.00, sub coordonarea liderilor de sindicat. Grevistii purtau pancarte pe care scria „greva“ si banderole rosii la mâna. Potrivit liderilor de sindicat, principalele revendicari se refera la cresterea salariilor, alocarea unui buget mai mare pentru sanatate, acordarea tichetelor de masa si acordarea unor facilitati salariatilor din sistem, cum ar fi dreptul la asistenta medicala gratuita. „Revendicarile noastre sunt indreptatite, atâta timp cât exista printre noi oameni care muncesc din greu pentru salariul minim si au acasa familii de intretinut. Trebuie sa precizez ca la protestul nostru au aderat si alte categorii de angajati, nu doar cei care fac parte din sindicat, cum ar fi personalul auxiliar, medicii rezidenti, dar si asistenti din cabinetele medicilor de familie“, a declarat Ion Cotojman, liderul SANITAS al Spitalului de Urgenta Craiova.


Aparatura de o seama cu spitalul


Cadrele medicale medii s-au plâns si de conditiile in care sunt obligate sa-si desfasoare activitatea din cauza subfinantarii spitalului. „Nu avem materiale sanitare, aparatura este de o seama cu spitalul, iar mobilierul este vechi si degradat“, a sustinut o asistenta. Intr-adevar, anumite incaperi din spital, cum ar fi cabinetele de explorari functionale, aratau ca dupa un dezastru: ici un pat din vinilin rupt din care ieseau arcurile si buretele, colo peretii decojiti de vopsea si aparatul EKG care avea atasate mai multe elastice in locul curelelor folosite pentru a imobiliza bolnavul pe pat in timpul desfasurarii investigatiei. In alt cabinet, acelasi „peisaj“, doar ca aici imaginea era completata de o spartura din tavan prin care se cascau tevile ruginite de la instalatia de apa.


Medicii s-au solidarizat cu protestatarii


Potrivit sindicalistilor SANITAS, activitatea in Spitalul de Urgenta Craiova pe perioada grevei de avertisment a fost asigurata cu o treime din personal, iar in urgenta, Terapie Intensiva si blocurile operatorii s-a lucrat normal.


Cu toate acestea, activitatea medicala a avut serios de suferit din cauza medicilor care s-au solidarizat cu asistentii medicali. In policlinica, bolnavii – obisnuiti de altfel cu cozile de la cabinete – si-au pierdut rabdarea dupa câteva ore de asteptat pe la usile cabinetelor. Unii dintre ei veneau tocmai de la tara si asteptau de la ora 7.00 sa poata intra la medic. Cele mai mari cozi erau la usa cabinetului de cardiologie. Aici medicul s-a lasat asteptat, de vreo 10 – 15 bolnavi, pâna in momentul in care s-a terminat greva. Alaturi, coada la cabinetul de diabet. Bolnavii, unii dintre ei irascibili, altii blazati, asteptau sa intre pentru reteta. Medicul s-a scuzat spunând ca era o situatie exceptionala, cauzata de greva de avertisment. „Asta este. Oamenii stiau de greva din ziare, de la televizor si din afisele de pe usa fiecarui cabinet. Ar fi trebuit si ei sa inteleaga ca este vorba de un protest si sa fi venit dupa ora 11.00, ca sa nu mai fie nevoiti sa astepte“, a spus dr. Daniela Braicu, medic specialist diabet, boli de nutritie.


Conducerea Spitalului de Urgenta Craiova s-a aratat sensibila fata de doleantele angajatilor, considerând protestul indreptatit. „Am fost anuntati din timp de greva de avertisment si am luat toate masurile pentru a asigura urgentele medico-chirurgicale. Cadrele medicale au tot dreptul sa protesteze. Este normal sa ceara salarii mai mari, iar conditiile in care lucreaza nu sunt usoare. Deocamdata insa bugetul nu ne permite sa renovam toate cabinetele din spital. Poate anul viitor“, a declarat Mariana Trica, directoarea de ingrijiri a Spitalului de Urgenta Craiova.


A lesinat la usa cabinetului


Maria Necsutu, din comuna Teslui, a cazut din picioare si a lesinat in timp ce astepta la coada la usa cabinetului de diabet. Dupa ce si-a mai revenit, femeia a inceput sa plânga si a spus ca s-a saturat de medici si de spitale: „Nu-i intereseaza! Ii intereseaza greva, salariile mari, dar oamenii ca mor, nu!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS