14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJaf in padurile Doljului

Jaf in padurile Doljului

Venirea iernii a dus la inmultirea cazurilor de furt de lemne din padurile ocoalelor silvice sau din cele particulare. Chiar si padurarii au trecut de partea cealalta a legii si s-au apucat sa taie copaci la intâmplare.


Statistica politistilor doljeni arata ca infractiunile de furt de material lemnos au crescut anul acesta cu 34 fata de perioada similara a anului trecut, de la 152 la 186. „Pe perioada rece exista o tendinta de crestere a acestui tip de infractiuni. In general, lemnul este sustras de oameni fara posibilitati materiale pentru uzul gospodaresc propriu. Cele mai multe furturi de material lemnos au fost solutionate de lucratorii posturilor de politie comunale“, a explicat subcomisar Maria Vasile, purtator de cuvânt in cadrul IPJ Dolj.


Sase hoti de lemne prinsi intr-o zi


Numai intr-o zi au fost inregistrate trei cazuri de taieri ilegale de arbori si sustragere de material lemnos in judetul Dolj. In noaptea de miercuri spre joi, politistii din Ciupercenii Noi, impreuna cu personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Calafat, au desfasurat o actiune pentru prevenirea si combaterea taierilor si sustragerilor de material lemnos. Cu aceasta ocazie au fost depistati Nicu Petre, de 32 de ani, Daniel Dragomirescu, de 21 de ani, Minel Vana, de 22 de ani, si Veronel P., de 16 ani, toti din comuna Ciupercenii Noi, care taiasera si incarcau intr-o semiremorca auto cantitatea de 1,7 metri cubi de material lemnos, specia salcâm, din padurea Ocolului Silvic Calafat. Prejudiciul in valoare de 4,5 milioane de lei a fost recuperat, iar celor in cauza li s-a intocmit dosar penal pentru comiterea infractiunii de furt de material lemnos.


Lupul, paznic la stâna


Un caz deosebit a fost inregistrat in localitatea doljeana Apele Vii, unde un padurar a fost surprins in timp ce taia mai multi copaci. Mircea Butusina, de 42 de ani, padurar din Mârsani, a fost depistat joi, in jurul orei 17.00, pe raza comunei Apele Vii, in timp ce fasona mai multi arbori de salcâm, acestia fiind taiati fara a detine autorizatie in acest sens. Cantitatea de 3,9 metri cubi de arbori a fost ridicata in vederea cercetarilor, iar valoarea prejudiciului a fost stabilita la 12,9 milioane de lei. Pe numele padurarului a fost intocmit dosar penal pentru comiterea infractiunii de taiere si furt de material lemnos.


In aceeasi zi, in comuna Farcasi, a fost depistata Eugenia Chelariu, de 38 de ani, din localitate, care a taiat ilegal si sustras dintr-o padure a Ocolului Silvic Amaradia 16 salcâmi, masurând trei metri cubi. Intreaga cantitate de lemn a fost ridicata in vederea cercetarilor, iar celei in cauza i s-a intocmit dosar penal conform Legii nr. 26/1996.


Sanctiuni


Articolul 97 din Legea nr. 26/1996 stipuleaza ca taierea sau scoaterea din radacini, fara drept, de arbori, puieti sau lastari din fondul forestier national sau de pe terenurile cu vegetatie forestiera se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la patru ani sau cu amenda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII