10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSalariile profesorilor au intrat in bancomate

Salariile profesorilor au intrat in bancomate

Dascalii gorjeni au inceput sa isi primeasca salariile, la bancomate formându-se cozi de zeci de persoane.


Profesorii gorjeni au inceput de ieri sa isi ia salariile. La bancomatele din Târgu Jiu s-au format cozi, cadrele didactice fiind nevoite sa astepte si câte o ora pentru a ridica lefurile restante. Cu toate ca trebuia sa inceapa sa isi ridice banii inca de pe 5 noiembrie, dascalii si personalul auxiliar din invatamântul preuniversitar au fost nevoiti sa astepte zece zile pâna când sumele provenite din rectificarea bugetara au fost repartizate consiliilor locale de CJ Gorj. Sute de profesori s-au inghesuit inainte si dupa ore la bancomate, in speranta ca vor putea sa intre cât mai repede in posesia banilor. O mare parte dintre acestia au mers la banci pentru a-si achita ratele si facturile, ale caror penalizari au crescut de la o zi la alta. Primii care au luat banii au fost profesorii care apartin de centrele bugetare Târgu Jiu, Novaci si Târgu Carbunesti. Exista insa zone unde salariile vor fi distribuite incepând de astazi.


Fara hotarâri de consiliu


Conducerea Consiliului Judetean Gorj a primit in urma rectificarii bugetare suma de 127 de miliarde de lei vechi. Banii au fost repartizati insa consiliilor locale, fara a mai exista si o hotarâre a CJ privind impartirea sumelor pentru salariile personalului din invatamânt provenite din rectificarea bugetara. „Nu a mai existat timpul necesar pentru a face acest lucru si nu au mai fost tinute sedintele de consiliu local. Trebuia sa se astepte cinci zile si dura prea mult, iar oamenii nu mai puteau sa astepte pâna sa isi ia leafa. Asa s-a procedat peste tot. Noi vom avea sedinta de consiliu judetean saptamâna viitoare, mai exact miercuri, iar la ordinea de zi va fi dezbatuta si aprobata si rectificarea cu sumele pentru salarii. De fapt, era o formalitate, sumele pe centrele bugetare pentru salarii sunt aceleasi, se stiu“, a declarat presedintele Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu.


Sindicalistii strâng semnaturi


Cu toate ca au primit 127 de miliarde de lei vechi, suma nu ajunge decât pentru plata salariilor pentru lunile octombrie si noiembrie. Presedintele Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu, a precizat ca pentru salariile pentru luna decembrie mai este necesara suma de 80 de miliarde de lei vechi. Sumele vor fi solicitate din bugetul central, printr-o noua rectificare. Liderii de sindicat ai profesorilor gorjeni sustin ca nu vor renunta la lupta sindicala, in ciuda faptului ca salariile au inceput sa fie incasate.


„Vom incepe de luni sa strângem semnaturi pentru demiterea ministrului educatiei. Credem ca vom incheia actiunea de strângere de semnaturi in maximum doua saptamâni. Asteptam sa primim tabelele. Actiunile noastre continua, chiar daca pentru moment s-a reusit in ultimul moment evitarea unui conflict. Suntem in continuare nemultumiti de ceea ce se intâmpla“, a precizat Vasile Mija, presedintele Uniunii Judetene a Sindicatelor Libere din Invatamânt Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS