16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAbsolventii doljeni, scumpi si nestiutori

Absolventii doljeni, scumpi si nestiutori

Tinerii doljeni absolventi de liceu, scoala profesionala sau facultate descopera ca anii petrecuti pe bancile scolilor nu le sunt folositori intr-o piata a muncii unde conteaza ce stii sa faci, nu ce ai citit in manuale ca trebuie sa faci.


Angajatorii doljeni, firme private sau de stat, devin din ce in ce mai putin interesati de studiile absolvite de elevii si studentii care vin in fata lor doar cu dorinta de a intra pe piata muncii. Tot ce primesc pentru inceput este o perioada de ucenicie pentru care nu trebuie sa ai in spate foarte multi ani de carte. Scolile si facultatile doljene incearca sa isi adapteze aria curriculara cerintelor actuale ale pietei muncii si sa ofere tinerilor cât mai multe cursuri practice.


„Avem patru ateliere scolare in care elevii nostri fac practica si, pentru a-i ajuta si mai mult ca dupa terminarea studiilor sa isi gaseasca un loc de munca, am incheiat contracte cu agenti economici care le ofera elevilor din anii terminali perioade de practica. In plus, unii dintre ei merg si in doua service-uri auto cu care noi colaboram“, a spus Elena Alecu, director adjunct Grupul Scolar ICM2. Si facultatile cu profil tehnic din cadrul Universitatii din Craiova incearca sa le ofere viitorilor absolventi posibilitatea de „a se confrunta“ inca de pe bancile scolii cu viitoarele lor meserii, posibilitatile lor de practica si angajare depinzând de evolutia industriei pe plan local.


„Noi suntem dependenti de evolutia industriei pe plan local si regional si orice schimbari care se produc ne afecteaza direct pentru ca incercam sa le oferim studentilor nostri posibilitatea de a face practica intr-o firma de profil, unde pot sa invete si sa se pregateasca pentru viitoarele lor meserii. Cu toate ca este destul de complicat sa realizam o legatura intre studenti si viitorii lor angajatori, exista si firme care sunt interesate de studentii nostri. Doua firme din Slatina au oferit patru burse, perioade de practica si teme de proiecte de diploma pe care studentii trebuie sa le rezolve“, a explicat Eleonor Stoenescu, decanul Facultatii de Electrotehnica din cadrul Universitatii din Craiova.


Firmele investesc in tineri, dar acestia pleaca in strainatate


Cu toate ca exista un cadru legislativ ce stimuleaza financiar angajatorii care incadreaza absolventi ai institutiilor de invatamânt, acestia ezita de cele mai multe ori sa angajeze tineri pentru ca nu sunt pregatiti si firma trebuie sa investeasca in ei timp si bani.


„Tinerii absolventi nu sunt pregatiti pentru viitoarele lor meserii si de vina este calitatea invatamântului pentru ca nu se pune accent pe practica, ci se face scoala la modul general si nu pe specializari, asa cum cere piata muncii. Este foarte greu pentru o firma sa isi selecteze si pregateasca angajatii, pentru ca dupa ce investeste in ei acestia pleaca de cele mai multe ori la capsuni, pentru ca nu au rabdare sa treaca timpul de pregatire si firma sa le poata oferi un salariu motivant. Dupa ce investesti timp si bani intr-un tânar, ai 20% sanse de câstig pentru ca absolventii nu inteleg ca durata perioadei de pregatire depinde de ei. La unii este de sase luni, la altii un an sau chiar doi. Nu ne facem sperante cu cei care vin in practica, pentru ca ei sunt mult mai interesati de semnatura decât de invatat meserie“, a spus Radu Hurezeanu, patronul firmei Helco.


Studentii craioveni, investitie… pe termen lung


Sunt si angajatori care considera ca, indiferent de studiile pe care le are, absolventul trebuie sa inceapa de jos, importanta fiind dorinta tânarului de a ajunge cât mai rapid in postul dorit. „Este foarte greu sa intri intr-o firma in care functioneaza un anumit sistem de lucru si sa te angajezi intr-un post in specializarea pentru care te-ai pregatit. Absolventul trebuie sa inceapa de jos si, dupa sase luni – un an, timp in care a invatat cum se lucreaza in firma respectiva, poate ajunge sa ocupe un post mai bun. Totul depinde de dorinta lui de a reusi pentru ca firma investeste in el timp si bani. In general insa, firmele prefera sa «vâneze» oameni de la firmele concurente pentru a nu pierde timp si implicit bani pe pregatirea unui tânar care poate fi un esec“, a explicat Ion Groza, patronul firmei Grony.


Angajatorii prefera sa investeasca in absolventii de scoli profesionale si de meserii care intra mult mai usor in piata muncii decât absolventii de facultate, a caror pregatire necesita un timp mai indelungat. „Cei care termina scoli profesionale intra mult mai repede in lucru pentru ca inca de la inceput ei fac parte din echipe si li se explica, in scurt timp ajungând sa se descurce singuri. In comert, pentru partea tehnica trebuie sa invete mai mult timp, firma trebuie sa investeasca mai multi bani, dar acestia aduc dupa câtiva ani un câstig mai mare“, a precizat Cornel Mondea, directorul SC Electroputere Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII