22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTransportatorii incaseaza amenzi cu nemiluita

Transportatorii incaseaza amenzi cu nemiluita

Transportatorii doljeni primesc amenzi pe capete de la ARR din cauza ca iau mai multi calatori in masini decât numarul de locuri. In replica, reprezentantii operatorilor de transport persoane spun ca au conflicte cu calatorii daca incearca sa respecte legea.


Autoritatea Rutiera Româna (ARR) Dolj efectueaza in aceasta perioada ample actiuni de control pentru depistarea operatorilor de transport de persoane in mediul rural care nu respecta prevederile legale in domeniu. Pâna acum, ARR Dolj a aplicat deja amenzi de peste 220 de milioane de lei vechi celor care au incalcat legea, potrivit directorului institutiei, Iancu Craciunoiu.


„Au fost aplicate amenzi de 100 de milioane de lei vechi pentru nerespectarea graficului de circulatie si de 120 de milioane de lei pentru cazurile in care in mijloacele de transport se aflau mai multi calatori decât numarul de locuri. Se estimeaza ca numarul amenzilor va creste in luna decembrie. Noi am informat operatorii sa-si suplimenteze parcul auto“, a declarat Craciunoiu.


Directorul ARR Dolj a mai precizat ca minimum 50% din amenzile aplicate sunt contestate, dar cei sanctionati câstiga in instanta maximum 20% din contestatii. Desi spre mediul rural din Dolj circula aproximativ 500 de masini, in unele zone nu sunt acoperite nevoile din cauza dimensionarii proaste a traseelor, mai apreciaza reprezentantii ARR.


Amenzi de zeci de milioane de lei


La rândul lor, reprezentantii transportatorilor doljeni spun ca au probleme cu fluxul de calatori in orele de vârf si ca acest lucru a generat numeroase conflicte. „Sunt trasee care sunt subdimensionate la orele de vârf, când este un flux mare de calatori. Vinerea si lunea sunt probleme, când lumea se deplaseaza de la tara la oras si invers. Noile reglementari sunt mai aspre acum cu soferii, care pot primi amenzi intre 20 si 50 de milioane de lei. Dar daca ai cinci calatori in statie si tu mai ai doar doua locuri in masina, cum ii alegi pe cei care ii iei? Am incercat sa mai limitam fenomenul, dar din aceasta cauza am avut si soferi batuti“, a declarat Gheorghe Neagra, presedintele sindicatului transportatorilor din Dolj. Noile reglementari sanctioneaza si soferii prinsi ca permit circulatia calatorilor fara bilet, amenzile fiind tot de pâna la 50 de milioane de lei. Legea nr. 102/2006 vine sa limiteze fenomenul evaziunii fiscale existente in acest domeniu. Ultimele controale efectuate au adus amenzi de peste un miliard de lei vechi pentru acest aspect. Transportatorii doljeni au primit sanctiuni si in urma verificarilor facute de politie si angajatii Registrului Auto Român (RAR), care au facut echipa cu reprezentantii ARR pe traseele din judet. „In ultima luna, am verificat peste 200 de masini, din care 60 au fost neconforme din punct de vedere tehnic. Pentru neregulile constatate, politia a luat masurile de rigoare. Printre cazurile verificate, s-au numarat si operatorii de transport persoane in mediul rural“, a precizat Marcel Marcea, director RAR Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS