16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDrumul Filiasi-Melinesti, bataie de joc pe bani publici

Drumul Filiasi-Melinesti, bataie de joc pe bani publici

Cu toate ca ATLAS SA a incasat pentru lucrarile de modernizare a drumului judetean Filiasi-Melinesti peste 52 de miliarde de lei in sapte ani, nici un metru de drum nu a fost receptionat pâna in prezent, iar portiuni insemnate de sosea considerate finalizate arata ca dupa razboi.


Autoritatile au avut in vedere investitia inca din anul 1996, dar contractul cu societatea de constructii ATLAS SA din Craiova pentru modernizarea a 15 kilometri din drumul judetean 605A a fost incheiat abia in 1998, iar in 1999 au venit si primii bani. De atunci, finantarile pentru firma ATLAS s-au dat cu pipeta, modernizarea drumului judetean Filiasi-Melinesti primind in medie patru-cinci miliarde pe an. Abia in 2004 si 2005, autoritatile s-au hotarât sa mai dea drumul la punga si au alocat pentru lucrarile la sosea peste 32 de miliarde. Chiar si asa, conform datelor furnizate de Consiliul Judetean Dolj, pâna in prezent firma craioveana nu a reusit sa finalizeze decât 4,4 kilometri din cei 15 pe care ii are de executat si nici acestia nu au fost receptionati de autoritatea contractanta, adica CJ Dolj. Alti 900 de metri de drum beneficiaza de strat de mixtura asfaltica. Potrivit directorului Directiei Tehnice din cadrul CJ Dolj, Valentin Chiata, lucrarea va fi receptionata doar când va fi finalizata. „Numai când se va termina lucrarea se va receptiona drumul, pentru ca este vorba de un singur obiectiv si asa prevede legislatia. Consiliul judetean a dat bani pentru ce s-a lucrat pâna acum“, a precizat Valentin Chiata.


Un kilometru de sosea, de sase ori mai scump decât in 1999


In câstig din toata epopeea drumului Filiasi-Melinesti iese firma ATLAS, care incaseaza de sase ori mai multi bani pe lucrarea contractata acum sapte ani. Din datele transmise de Consiliul Judetean Dolj reiese faptul ca valoarea contractului in 1999 era de 23,8 miliarde in timp ce valoarea reactualizata a lucrarilor este estimata de reprezentantii CJ Dolj la peste 146 de miliarde de lei. Pentru fiecare kilometru de drum pe care il va realiza, ATLAS va incasa aproape zece miliarde de lei.


O calatorie cu masina pe drumul deja realizat de firma ATLAS s-ar putea dovedi insa o adevarata piatra de incercare pentru temerari. Cu toate ca soseaua beneficiaza de strat de uzura, gropile din carosabil nu lasa deloc impresia ca firma ar fi cheltuit pentru asfaltarea unui kilometru de drum macar jumatate din cele zece miliarde de lei date cu usurinta de consiliul judetean. Starea deplorabila a soselei este recunoscuta si de directorul firmei ATLAS, Stan Cristea, care gaseste insa in alta parte vinovatii pentru aceasta situatie. „Nu mi se pare ca este mult zece miliarde pentru un kilometru de drum. Principalele motive pentru care soseaua arata asa sunt durata foarte mare a lucrarilor, pentru ca stratul turnat a ramas descoperit pe timp de iarna si faptul ca cei de la Grassetto s-au bagat cu masini de 60 de tone cu nisip pe acel drum. Am sesizat deja prefectura, sa vedem ce masuri se vor lua“, a declarat Stan Cristea. Directorul Cristea a precizat ca ar putea cere o suplimentare a fondurilor de catre consiliul judetean pentru remedierea drumului distrus.


CJ Dolj face credit pentru continuarea lucrarilor


Acuzatiile firmei ATLAS au fost respinse de firma Grassetto Lavori, care executa lucrari pe drumul Craiova-Filiasi. Ion Dârzu, coordonator in cadrul firmei Hyder Consulting care acorda consultanta firmei Grassetto, a precizat ca societatea nu are nici o legatura cu drumul judetean care face legatura cu comuna Melinesti. „Noi avem o groapa de imprumut foarte aproape si nu avem nici o legatura cu acest drum. Nu cunosc aceasta problema“, a spus Ion Dârzu. Cu toate ca portiunile de drum considerate finalizate de firma ATLAS arata ca dupa razboi, Consiliul Judetean Dolj a decis sa contracteze un credit bancar pentru continuarea si finalizarea lucrarilor. In opinia autoritatilor, modernizarea DJ 605A ar mai avea nevoie de inca 73 de miliarde de lei pentru a fi finalizata.


In cazul in care CJ Dolj va obtine creditul bancar, un calcul simplu arata ca buzunarele societatii au fost umplute cu peste 125 de miliarde de lei din bugetul consiliului judetean, adica din banii publici pe care autoritatile judetene nu se chinuiesc sa-i dramuiasca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII