19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSexul in puscarie mai asteapta

Sexul in puscarie mai asteapta

Din 20 octombrie, o data cu intrarea in vigoare a Legii penitenciarelor, PMS Craiova promitea schimbari majore in viata detinutilor, insa lipsa regulamentului de aplicare a legii face ca viata in puscarie sa se desfasoare ca si pâna acum.


Dupa ce UE a explicat ca detentia nu inseamna renuntare la viata, la nevoi si dorinte, a fost elaborata Legea nr. 275/2006, care reglementeaza executarea pedepselor privative de libertate. Astfel, vrând-nevrând, trebuie sa ne aliniem normelor europene si in ceea ce priveste conditiile din penitenciare. Desi detinutii le asteapta cu sufletul la gura, la Penitenciarul de Maxima Siguranta (PMS) Craiova schimbarile introduse de noua legislatie nu sunt posibile din cauza lipsei regulamentului de aplicare. Printre altele, actul normativ prevede si amenajarea de dormitoare conjugale, pentru ca persoanele aflate in executarea unor pedepse privative de libertate sa-si poata petrece pâna la 48 de ore cu sotul ori sotia, dupa incheierea unei casatorii. Nici regimurile de detentie nu au inceput sa fie aplicate detinutilor, chiar daca judecatorul delegat si-a ocupat postul. Desi pe 18 octombrie conducerea PMS anunta ca se incepuse identificarea spatiilor ce vor fi transformate in camere conjugale, detinutii craioveni nu au la dispozitie un astfel de spatiu. „Am inceput deja sa identificam spatiile unde vom amenaja astfel de camere. In functie de numarul de detinuti, cred ca vom amenaja trei sau patru camere de acest fel“, spunea Ion Visanu, seful Serviciului de aplicare a regimurilor din cadrul PMS Craiova.


Conducerea PMS pune lipsa schimbarilor impuse de noua legislatie pe seama inexistentei regulamentului de aplicare. „In momentul de fata nu avem acea camera, pentru ca nu avem un regulament de aplicare a legii. Inainte sa trecem la amenajarea ei trebuie sa stim unde va fi situata si cum trebuie sa fie dotata“, a declarat Daniel Barbu, purtatorul de cuvânt al PMS Craiova. De asemenea, conducerea inchisorii spune ca de la intrarea in vigoare a noii legi, chiar daca se astepta un val de casatorii, nici un detinut nu si-a exprimat dorinta de a-si „pune pirostriile“.


Judecatorul delegat si-a „intrat in pâine“


Un aspect important al Legii penitenciarelor este numirea unui judecator delegat in cadrul fiecarui penitenciar, care va supraveghea orice decizie a administratiei institutiei referitoare la drepturile celor privati de libertate. Acesta va judeca si sesizarile persoanelor private de libertate, dar si modul in care acestea sunt incadrate in regimurile de detentie. La PMS Craiova a fost numit ca judecator delegat magistratul Ion Lepadat, angajat pâna la 20 octombrie la Tribunalul Dolj. Desi judecatorul delegat si-a inceput activitatea, categorisirea detinutilor in cele patru regimuri de detentie – de maxima siguranta, inchis, semideschis si deschis – este deocamdata amânata.


„Schimbarile stipulate de noua legislatie urmeaza sa fie puse in practica, pentru ca sunt cât se poate de normale, insa asteptam regulamentul de aplicare, care trebuie sa fie pe masura legii. Judecatorul si-a inceput activitatea si in cel mai scurt timp vom incepe si incadrarea in regimurile de detentie“, a mai spus Daniel Barbu. Deocamdata, judecatorul delegat solutioneaza cererile detinutilor care, conform conducerii PMS, de la aparitia noii legi nu au crescut. Problemele ridicate de detinuti sunt aceleasi ca si inainte de 20 octombrie, singura diferenta fiind ca acum sunt de competenta judecatorului.


La altii se poate


Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, „tinerele si tinerii detinuti de la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin care se vor casatori dupa gratii vor beneficia de o camera matrimoniala, in care pot petrece 24 de ore, la un interval de zece zile“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS