16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalISJ Olt verifica beneficiarii programului „Bani de liceu“

ISJ Olt verifica beneficiarii programului „Bani de liceu“

O privire aruncata peste lista localitatilor de unde provin beneficiarii programului guvernamental „Bani de liceu“, prin intermediul caruia se acorda lunar burse de 1,8 milioane de lei vechi liceenilor din familiile sarace, da din nou de gândit autoritatilor. Cei mai multi beneficiari vin din sudul judetului, unde ar trai cele mai sarace familii. Insa, in comunele cu cei mai multi beneficiari, vilele se inalta una dupa alta, in aproape fiecare gospodarie gasesti utilaje agricole, iar legumicultura, practicata de locuitori, este o afacere buna. In acte, in schimb, familiile liceenilor declara ca sunt sarace lipite pamântului, parintii n-au nici un petic de pamânt si nici un venit. Din Izbiceni, comuna nominalizata de Directia de Munca, Familie si Solidaritate Sociala in care functionarii primariei nu actualizeaza anchetele sociale si adeverintele de venit cu anii, au aparut pe lista beneficiarilor 117 nume, mai multe decât in orasele mai mici ale judetului sau in comunele cu adevarat sarace. Din Rusanesti sunt pe lista 94 de nume, Giuvarasti – 74, Brastavatu – 69, Cilieni – 84, Gura Padinii – 44, Grojdibodu – 48 etc. Si unitatile scolare din sud sunt primele ca numar de beneficiari. Cei mai multi sunt la Grupul Scolar Agricol Corabia – 535, si Colegiul National „A.I. Cuza“ Corabia – 478, in conditiile in care judetului Olt ii revin in total 4.592 de burse sociale.


Inspectorul scolar general-adjunct, prof. Gabriel Savu, a declarat ca ISJ va sesiza Prefectura Olt despre aceasta situatie, pentru ca institutiile cu drept de control asupra primariilor sa verifice cât de corect au fost eliberate adeverintele de venit. Potrivit lui Savu, in anul scolar trecut o primarie a eliberat unui singur solicitant trei adeverinte, ultima indicând un venit care ii dadea candidatului in sfârsit speranta ca va trece de etapa de selectie a dosarelor.


Scolile mai pot primi dosare pentru „lista de asteptare“


In urma etapei de analiza a dosarelor din aceasta toamna s-a stabilit, pentru prima data, ca toti solicitantii care se incadreaza in normele legale sa beneficieze de programul „Bani de liceu“. Desi mult mai multi elevi s-ar fi incadrat in conditiile impuse, parintii multora au renuntat sa mai intocmeasca si sa depuna dosarul, bazându-se pe experienta anilor trecuti, când plafonul impus de lege era 1.500.000 de lei vechi pe membru de familie, iar venitul maxim la care s-a ajuns dupa ce s-a stabilit fondul disponibil a fost 160.000 de lei vechi (majorat ulterior la putin peste 300.000 de lei vechi).


Inspectorul scolar general-adjunct Savu a declarat ca a transmis scolilor sa primeasca in continuare dosarele din partea solicitantilor care au venitul minim pe membru de familie impus de lege, in ideea formarii unei „liste de asteptare“. De la Ministerul Educatiei si Cercetarii nu s-a primit raspunsul la solicitarea ca elevii care ies din program din cauza acumularii a mai mult de 20 de absente nemotivate sa fie inlocuiti cu urmatorii pe lista de asteptare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS