16.2 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDistinctiile pentru dascali, din bugetele locale

Distinctiile pentru dascali, din bugetele locale

Ministerul Educatiei si Cercetarii a modificat – prin Ordinul nr. 5435/2006 – sistemul de acordare a distinctiilor si premiilor catre cadrele didactice din invatamântul preuniversitar.


Conform Statutului personalului didactic, ministrul educatiei poate acorda profesorilor din invatamântul preuniversitar trei tipuri de distinctii si premii. Este vorba despre Adresa de multumire publica, care nu atrage nici un premiu banesc, Diploma „Gheorghe Lazar“, clasa I-a, a II-a si a III-a, cu acordarea unui premiu de 20%, 15%, respectiv 10% din suma salariilor de baza primite in ultimele 12 luni, si despre Diploma de excelenta, acordata cadrelor didactice pensionate sau pensionabile si cu rezultate deosebite in invatamânt, insotita de un premiu de 20% din suma salariilor de baza primite in ultimele 12 luni.


„Daca pâna acum dosarele se depuneau de cei interesati, fiind apoi aprobate in Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar, acum, pe baza solicitarilor celor interesati, unitatile scolare trebuie sa faca propunerile. Ca atare, acordarea acestor diplome si premii depinde nu atât de merite, ci de cât de mult te place sau nu directorul, ceea ce nu este deloc corect. Pe de alta parte, acordarea premiilor se face numai daca autoritatile locale au alocat fonduri in acest sens“, a declarat prof. Florin Dinu, vicepresedinte al Sindicatului Invatamântului Preuniversitar Dolj.


Potrivit prevederilor ordinului amintit, numarul distinctiilor la nivelul fiecarui judet nu poate depasi 6% din numarul total al cadrelor didactice cu gradul didactic I din respectivul judet, cu exceptia Adreselor de multumire publica, al caror numar nu este limitat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS