25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRecolta olteneasca, in straie de sarbatoare

Recolta olteneasca, in straie de sarbatoare

In ultima zi a manifestarilor dedicate Zilelor Municipiului, craiovenii au sarbatorit Ziua Recoltei in Piata Centrala. Comerciantii si-au expus marfa pe tarabe, florarii au facut diferite aranjamente, iar dupa târguieli craiovenii au fost invitati la un pahar de vin, la un mititel si la o hora olteneasca.


Inca de la intrarea in piata, craiovenii erau intâmpinati de cosuri cu flori colorate, de dovlecii de toamna si de o batrâna care isi facea de zor reclama. „Ia de la baba o floare ca e zi de sarbatoare si nu tre’ sa dai bani cu sacul ca sa iti dau si dovleacul“, striga tanti Gheorghita. Nu stia femeia ce zi de sarbatoare este, dar auzise ea ca pe scena plina de flori din mijlocul pietei va veni primarul si o sa cânte taraful. Si nu doar tanti Gheorghita se pregatise de sarbatoare, toti comerciantii având mesele impodobite cu stuf si legume insirate pe tarabe. Ardei, ceapa, usturoi, gogonele si traditionalul praz oltenesc erau doar câteva din produsele expuse la Ziua Recoltei. Nu lipseau din peisaj nici cele cultivate pe tarâmuri indepartate cum ar fi bananele, portocalele sau kiwi.


Sarbatoarea recoltei cu vin, mici si muzica populara


Si comerciantii de vinuri au fost cuprinsi de febra sarbatorii, si-au scos butoaiele si carafele, si-au impodobit mesele cu flori si i-au ademenit pe craioveni cu must si vin. „Târgovetii“ s-au lasat usor si dupa atâtea târguieli s-au oprit la un pahar de vin si la un mititel rumen, la care poftisera inca de când intrasera in piata si ii intâmpinase fumul de gratar. Când taraful „Doina Gorjului“ a urcat pe scena, oamenii au uitat de mici si bere si s-au ingramadit sa vada cine va cânta pentru ei, dar si pe primarul Solomon despre care umbla vorba prin târg ca va veni in piata de Ziua Recoltei. Taraful a inceput sa cânte si dansatorii au invârtit câteva sârbe si hore in aplauzele spectatorilor din piata. Spectacolul a fost intrerupt pentru ca au sosit oficialitatile, dar nu primarul Solomon, asa cum au sperat oamenii, ci viceprimarul Sorin Iordache si Gheorghe Calinoiu, directorul Administratiei Pietelor, care au deschis oficial serbarile de Ziua Recoltei. Petrecerea a continuat cu muzica, dans si vin, iar la final craiovenii „afumati“ de la gratare si de la „vinul ghiurghiliu“ au plecat acasa nu inainte de a cumpara de la tanti Gheorghita un buchet de flori de toamna si un dovleac, care le vor aminti de iernile petrecute la tara cu vin fiert si dovleac copt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS