29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCronos, cu buza umflata

Cronos, cu buza umflata

La cinci ani de la „maritisul“ parcarilor Baniei cu firma Cronos Impex SRL, autoritatile au aflat ca nimic nu-i poate obliga pe craioveni sa plateasca pentru a-si lasa masina acolo unde Codul Rutier permite, fie ca administratorul parcarii este primaria, fie Cronos.


Ce ni se poate intâmpla daca nu platim pentru parcarea autoturismului pe carosabilul administrat in Banie de SC Cronos Impex SRL? Intrebarea care sta de câtiva ani pe buzele craiovenilor pare ca si-a gasit, in sfârsit, raspunsul. In ciuda controverselor pe marginea contractului incheiat de Primaria Craiova si SC Cronos in 2001, pentru gestionarea a 1.500 de locuri de parcare cu plata de catre Cronos Impex, nimeni nu s-a gândit pâna acum ca s-ar putea ca nimic sa nu-i forteze pe soferi sa plateasca pentru niste parcari din domeniul public pentru intretinerea carora platesc oricum impozite si taxe. In fata acestei intrebari, specialistii din Politie si din administratia publica locala sunt inmarmuriti de propriile raspunsuri: practic nu exista in prezent vreo posibilitate ca un proprietar de autovehicul care nu a platit parcarea sa fie constrâns sa scoata banii din buzunar. Politia are o explicatie mai simpla decât pare la citire: teritoriul predat firmei Cronos de autoritatea publica locala nu face obiectul unei interventii politienesti decât in cazul unui accident de circulatie sau al nerespectarii unor reguli de circulatie ori in situatia in care se face dovada unei nereguli sanctionate de contract si care are ca efect o fapta asupra careia Politia are competenta de constatare. Cu alte cuvinte, parcarea este legala in spiritul Codului Rutier, iar in privinta contractului stie primaria.


Seful IPJ Dolj, Georgel Enescu, a declarat ca nu are idee cum s-ar putea implica politistii. „Contractul, din câte stiu, este intre primarie si Cronos, nu intre craioveni si Cronos. Poate ca primaria, ca parte in contract, ar trebui sa detalieze. Din punctul nostru de vedere, e problema firmei Cronos cum isi ia banii de la sofer si problema soferului daca nu ii da, atâta vreme cât omul nu deranjeaza ordinea publica sau nu comite infractiuni“. Municipalitatea completeaza: nu se regasesc sanctiuni in contractul dintre primarie si SC Cronos pentru cazul in care o persoana nu achita contravaloarea tichetului de parcare si nu a fost adoptat vreun act normativ local in care sa fie stipulate astfel de masuri. Adriana Motocu, directoarea Directiei tehnice, a aratat ca in regulamentul de functionare a parcarilor cu plata nu se face nici o referire la obligatiile „clientilor“ Cronos. Culmea e ca nici macar reprezentantii SC Cronos nu pot invoca un text de lege care sa permita vreunui organ de stat sa forteze sa amendeze un craiovean care nu plateste parcarea, intentionat sau nu.


Consilierul primarului nu a platit


Una dintre situatiile des intâlnite este aceea a soferilor care si-au oprit masina intr-un loc de parcare fara sa observe marcajele. Daca nu au fost anuntati ca trebuie sa plateasca, asadar nu si-au exprimat acordul de vointa, si se trezesc la intoarcere cu un bilet pe parbriz, pot pleca linistiti: legal nu li se poate intâmpla nimic. Un patit este chiar consilierul primarului Antonie Solomon, Teodor Radu. „Am parcat masina in zona Colegiului «Carol», unde nu se zareau taxatori sau marcaje ori semne de circulatie cu oprirea ori stationarea interzisa. Când am plecat, am vazut sub stergator un tichet de parcare. Nu am considerat ca e legal sa se procedeze asa, dar am vrut totusi sa achit acea suma cuiva. Nu era nimeni pe acolo, asa ca am plecat“, a declarat Radu Teodor. Consilierul pe probleme juridice al primarului Craiovei a afirmat ca nu a descoperit o prevedere care sa ingaduie urmarirea refuzului de plata. „Chiar daca admitem ca se poate da o interpretare in acest sens vreunui articol de lege, este aproape imposibil sa sanctionezi ceva daca n-ai act de constatare si organ constatator“, a completat Radu.


Seful sau, Antonie Solomon, a declarat, in mai multe rânduri, ca nici el nu plateste parcarea la Cronos. „E un contract mincinos. Nu-l recunosc si nu platesc, ca n-are nimeni ce sa-mi faca, si nu pentru ca sunt primar, ci pentru ca nu e lege“, a spus Solomon. Seful IPJ Dolj, Georgel Enescu, are, de asemenea, certitudinea ca nu incalca nici o lege când pleaca din parcare cu bilet cu tot, mai ales atunci când n-are cui sa plateasca.


Cronos te trimite la plimbare


Practica bate insa toate declaratiile oficialilor si regulamentele de parcare cu plata. Incercând sa intelegem activitatea Cronos, am parcat un autoturism pe strada Romul, in zona sediului primariei, intr-un perimetru in care nu se poate observa nici un semn de parcare cu plata. Angajatul s-a repezit la noi si ne-a cerut banii. Am refuzat politicos cerându-i un act de constatare, un proces-verbal sau o declaratie prin care doream sa recunoastem ca am parcat masina in acel spatiu, dar ca refuzam sa platim, pentru ca firma, daca lucreaza in cadru legal, sa-si poata recupera pierderea. Omul de la Cronos s-a predat, ingânând ca nu intelege ce vorbim. La intoarcere, ne-a oferit numarul unui oarecare director Roman, caruia i-am prezentat telefonic aceleasi solicitari. Dupa o pauza prelunga, directorul Roman ne-a trimis la plimbare: „Si, care e problema? Duceti-va, domnule, si vedeti-va de treaba!“. I-am repetat ca ne aflam in parcarea Cronos, ca am lasat masina acolo, ca nu platim si ca intentionam ca, inainte de a pleca, sa semnam un document oficial in care sa fie inscrise toate aceste lucruri. Pe punctul de a se enerva, Roman a explicat ca el a inteles, dar ca noi suntem aceia care nu pricepem ca trebuie sa plecam.


Administratorul SC Cronos Impex, Mohamed Al Orfahli, a recunoscut ca firma nu detine documente cu regim special de constatare, iar la intrebarea „Exista reglementari care sa va dea dreptul sa constrângeti un craiovean sa va plateasca locul de parcare?“, Orfahli a raspuns „Nu!“. El a precizat insa ca a notificat Primaria Craiova sa specifice, in calitate de partener, dar si de autoritate publica locala, conditiile in care firma SC Cronos poate bloca autovehiculele ai caror proprietari refuza sa achite contravaloarea parcarii. „Am negociat clauze in contract si in regulament, pentru a-i putea sanctiona pe aceia care nu platesc, dar primaria le-a respins“, a mai spus Mohamed Al Orfahli.


Solomon a dispus „blocada“ fara suport


Ca sa inchida gura lui Mohamed, primarul Craiovei a emis la inceputul acestui an o dispozitie prin care SC RAT Control Craiova, firma administrata de Regia Autonoma de Transport, poate bloca masinile parcate pe locurile Cronos. Dispozitia in cauza este inaplicabila insa, atâta vreme cât Cronos nu a incheiat un contract cu RAT Control si cât nu se stie ce lege a incalcat proprietarul masinii. „Intr-adevar, acea dispozitie nu ne-a ajutat cu nimic, probabil ca a fost data de ochii lumii“, a recunoscut administratorul SC Cronos Impex SRL. Directorul RAT Control, Marian Slavu, nu a putut fi contactat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII