16.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Traviata“, un spectacol de vis

„Traviata“, un spectacol de vis

Zilele Craiovei vor fi incheiate de Teatrul Liric „Elena Teodorini“, care prezinta cea mai indragita si jucata opera din istoria muzicii, „Traviata“ de G. Verdi, cu participarea extraordinara a sopranei Felicia Filip – prim-solista a Operei Nationale din Bucuresti. Spectacolul va avea loc duminica, 29 octombrie, incepând cu ora 19.00. Conducerea muzicala apartine lui Florian-George Zamfir, regia artistica este semnata de Arabela Tanase, iar scenografia este realizata de Rasvan Draganescu. Neindoielnic, distributia este cu totul si cu totul exceptionala, artistii fiind capabili sa prezinte spectacolul pe toate marile scene ale lumii, indiferent cum s-ar numi acestea, indiferent de exigente. Prin urmare, iata distributia: Violetta – Felicia Filip, Alfredo – Calin Bratescu (Bucuresti), Germont – Dorin Mara (Germania), Flora – Mihaela Popa, Gaston – Ion Sandu Filip, Baronul – Ioan Cherata, Doctorul – Mircea Sâmpetrean, Marchizul – Adrian Zamfir, Comisionarul Marcel Ioan Ratiu, Annina – Andreea Leonte si Giuseppe – Marian Dabuleanu. De asemenea, mai participa corul, orchestra si baletul Teatrului Liric „Elena Teodorini“, solisti balet fiind Floriana Ion, Eva Stefanescu si Nicolae Popa. Maestru de cor este Pavel Sopov, concert-maestru – Dan Bozgan, iar coregrafia apartine lui Emilian Belcin.


Pe lânga frumusetea desavârsita a muzicii, dramatismul libretului a contribuit substantial la imensa audienta a acestei opere. Sunt critici muzicali care sustin ca „Traviata“ a trait cu adevarat, ea fiind „incarnarea celei mai absolute femei care a existat vreodata“ – dupa cum o portretiza Franz Liszt. Dovada certa consta in magia pe care aceasta fiinta a exercitat-o asupra contemporanilor sai. De pilda, Alexandre Dumas-fiul a transformat-o in personaj literar („Dama cu camelii“), in timp ce Verdi a facut-o nemuritoare prin muzica. In cei peste 150 de ani de existenta, „Traviata“ a insemnat o provocare artistica pentru toate marile voci din istoria muzicii lirice.


Glasul miraculos al Feliciei Filip


Felicia Filip este celebra soprana pe care publicul o ovationeaza in picioare la Covent Garden sau la Opera de Stat din Viena, la „Liceo“ din Barcelona, sau la Opera de Stat din Hamburg, la Touluse ori la Moscova si exemplele pot continua. Felicia Filip este olteanca, a urmat cursurile Academiei de Muzica din Bucuresti si este laureata a celor mai prestigioase concursuri internationale de canto. Din 1990 este prim-solista a Operei Nationale din Bucuresti. A colaborat in spectacole si concerte cu solisti de renume precum: Montserrat Caballe, Roberto Alagna, Francesco Araiza, Juan Pons, Franco Farina, Salvatore Fisichella, Marcelo Alvarez, Fabio Armiliato etc. In toate aparitiile sale obtine succese fabuloase, gratie temperamentului ei pasional, naturaletei si spontaneitatii scenice, stralucirii glasului sau in registrul acut si datorita unei tehnici vocale perfecte.


Denumita de presa internationala „Noua regina a «Traviatei»“, Felicia Filip a cântat acest rol pe marile scene ale lumii, dar si in spatii neconventionale, cum ar fi Palatul Sporturilor de la Roterdam ori Palais du sports din Liege. Glasul Feliciei Filip a rasunat si pe Stadionul Olimpic din Barcelona in prezenta a zeci de mii de spectatori, care au ovationat-o in picioare, minute in sir. De la Barcelona supervedeta a plecat la Madrid unde, in „Plaza del Toros“ a cântat din nou Traviata pentru alte mii de spectatori.


La debutul pe marea scena Royal Opera House „Covent Garden“ a avut-o ca partenera pe Montserrat Caballe, care a exclamat in fata camerelor de luat vederi: „Esti fantastica, un cavallo di scena!!!“.


Asadar, se anunta a fi o seara extraordinara, rasplatita cu aplauze, ovatii binemeritate, o seara in care se mai scrie inca o pagina superba in istoria liricului craiovean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS