17.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânii, restrictionati la munca in Marea Britanie

Românii, restrictionati la munca in Marea Britanie

Londra a anuntat ieri restrictii pentru bulgarii si românii care doresc sa lucreze in Marea Britanie dupa aderarea tarilor lor la UE, precizând ca aceia mai putin calificati nu vor putea lucra la inceput decât in sectorul agroalimentar.


Restrictiile intervin dupa o lunga perioada de dispute in sânul guvernului britanic. Din tabara celor care sustin controlul strict al numarului de imigranti, cei mai inversunati sunt ministrul de interne si cel de finante. Ei au reusit sa invinga tabara condusa de ministrul de externe, favorabila intrarii libere pe piata muncii si pentru români si bulgari, asa cum s-a intâmplat in 2004, la precedentul val de extindere. Ministrul de externe considera ca aceste limitari vor avea un efect negativ pe termen lung. In acest context, si Germania a anuntat ca va legifera ingradirea liberului acces pe piata muncii pentru români, timp de doi ani. Incepând din ianuarie, românii si bulgarii vor avea dreptul sa calatoreasca liber in Marea Britanie. Ministrul de interne vrea sa impuna un sistem de cote pentru permisele de munca. Firmele britanice care doresc sa angajeze cetateni din cele doua tari si care au slujbe pentru ei va trebui sa solicite permise de munca. Ministrul de externe britanic crede insa ca masura va face ca mii de muncitori sa vina sa munceasca ilegal.


Restrictiile impuse de Marea Britanie au provocat imediat reactia guvernului de la Bucuresti. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca executivul nu considera o reala amenintare migratia muncitorilor din România si Bulgaria catre Marea Britanie. „Este o decizie nefericita pentru Marea Britanie, ea reprezinta o investitie proasta pe termen mediu si lung, deoarece intretine teama fata de extinderea Uniunii si incurajeaza neincrederea in valorile europene“, a declarat Tariceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS