10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCopiii de la gradinita, pusi la congelat

Copiii de la gradinita, pusi la congelat

Desi la aceasta ora restanta craiovenilor catre Distrigaz Sud SA este comparabila cu debitul aferent unei singure centrale termice, distribuitorul de gaz metan continua sa tina la rece 17 centrale. Copiii din sase gradinite racordate la aceste puncte de incalzire suporta tot mai greu frigul din salile de curs.


Cele 17 centrale termice oprite in prezent de Distrigaz Sud SA deservesc locuitori si institutii care au inregistrat in aceasta vara datorii la incalzire de 140 de miliarde de lei. O impartire simpla arata ca, pentru fiecare centrala termica, populatia datoreaza Distrigaz Sud SA putin peste opt miliarde de lei. Pentru ca beneficiarii nu au achitat aceste obligatii, Regia Autonoma de Termoficare Craiova, administratorul centralelor termice si furnizorul caldurii produse de acestea, a platit din fonduri proprii 134 de miliarde de lei. Prin comparatie, deducem ca debitul restant ramas in acest moment este mai mic chiar si decât cel al unei singure centrale termice, motiv suficient pentru ca Distrigaz Sud sa reia alimentarea cu gaz metan macar la 16 dintre cele 17 puncte de incalzire oprite. Lucrurile nu stau deloc asa. Distrigaz Sud SA a instiintat Termoficarea vineri, 20 octombrie, când restanta se cifra la 11 miliarde de lei, ca va taia gazul la inca cinci centrale termice, daca luni, 23 octombrie, nu va fi stinsa toata datoria. „In mod normal, Distrigaz trebuia sa porneasca majoritatea instalatiilor, conform contractelor dintre ei si noi“, a declarat directorul general al Termoficarii, Tatian Tudorache. Directorul general al Distrigaz Sud SA Sucursala Craiova, Petre Ciocanescu, nu a dorit sa comenteze aspectul, spunând „nu stiti despre ce e vorba!“. Intrebat ce parere are despre faptul ca peste 1.000 de prescolari au suportat temperaturi de 4 grade Celsius in cladirile in care se joaca, manânca si dorm, Petre Ciocanescu a declarat doar: „Lasati-ma in pace, ca scrieti la comanda!“.


„Copiii au inceput sa tuseasca“


Directoarea Gradinitei nr. 40 din Craiovita Noua, Doina Olari, a declarat ca ieri-dimineata mai multi copii aveau accese de tuse. „Tocmai discutam cu asistenta si ne intrebam ce e de facut. Copiii au inceput sa tuseasca, iar parintii nu prea vor sa-i mai lase la gradinita. Este groaznic, dar se pare ca nu mai scapam de acest cosmar“, a spus directoarea Gradinitei nr. 40. Institutia nu are nici un leu restanta la incalzire, dar nu poate beneficia de serviciile de termoficare din cauza ca este racordata la o centrala termica oprita de Distrigaz Sud SA. Situatie asemanatoare la Gradinita nr. 45, din Craiovita Noua. Directoarea Nicolaescu isi aminteste ca si in 2005 a patit la fel: „Am fost la discutii, cu domnul Pascu (director economic la Primaria Craiova – n.r.) si cu domnul Tudorache, la domnul Ciocanescu. Degeaba! Nu e normal sa se procedeze asa, in vreme ce acesti copii indura frigul. Astazi s-a mai incalzit, dar nu e un motiv de indiferenta“. Gradinita nr. 45 are zero lei datorie la caldura. La Gradinita nr. 57 s-a ales solutia caloriferelor electrice. „Nu mai puteam tine copiii asa, era foarte frig. Acum e placut, fiindca am pornit caloriferele electrice“, a declarat directoarea Doina Damian. La Gradinita nr. 11, de pe Calea Bucuresti, aceeasi situatie, iar la Gradinita nr. 51, din Craiovita Noua, termometrele aratau luni dimineata 4 grade Celsius si exemplele pot continua.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS