10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAnalizele medicale, un lux pentru gravide

Analizele medicale, un lux pentru gravide

In judetul Dolj, testele genetice si o parte din analizele medicale necesare in perioada sarcinii sunt facute optional si pe cheltuiala gravidei, in conditiile in care 18,8% din decesele in primul an de viata sunt cauzate de malformatii congenitale.


In judetul Dolj, bebelusii mor pe capete din cauza malformatiilor congenitale. Potrivit statisticilor furnizate de Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Dolj, 18,8 % din decesele inregistrate anul trecut la grupa de vârsta 0 – 1 an au fost cauzate de astfel de afectiuni. Reprezentantii ASP Dolj sustin insa ca numarul cazurilor este mai mare in realitate, o parte din malformatii ducând la aparitia unor boli care provoaca decesul, fiind inregistrate ca atare in statistici. Situatia este putin mai buna totusi decât in 2004, când numarul deceselor provocate de malformatiile congenitale s-a ridicat la 20,14%, insa asemanatoare cu cea inregistrata in celelalte judete.


La aceasta statistica se adauga o realitate cutremuratoare. In România, cinci copii din 100 se nasc cu malformatii congenitale.


Doljul, prea sarac pentru a beneficia de programul Ministerului Sanatatii


Ministerul Sanatatii a inclus in programul national de sanatate a copilului si familiei profilaxia si diagnosticul pre si postnatal al malformatiilor si al unor afectiuni genetice. Prin acest program se urmareste efectuarea analizei ADN in primele luni de sarcina in vederea depistarii riscurilor de producere a unor malformatii congenitale si realizarea unei baze de date.


Conducerea ASP Dolj sustine insa ca Doljul nu a putut fi cuprins in acest program, din cauza ca nu dispune de specialisti. „Specialisti in genetica nu avem decât in cadrul Facultatii de Medicina. Acolo se poate face testul. Pentru a putea aplica si la noi programul national ar fi trebuit sa dispunem de specialisti in genetica medicala in cadrul spitalelor“, a precizat dr. Stefan Popescu, director executiv adjunct al ASP Dolj.


O femeie care doreste sa afle ce sanse are de a da nastere unui copil sanatos poate sa faca testul genetic doar contra cost, la Facultatea de Medicina sau intr-o clinica privata. Sindromul Down, afectiunile de tub neural, bolile cardiace congenitale, retardul mental, malformatiile renale sunt doar câteva dintre formele sub care se poate manifesta malformatia congenitala. Iar un test pentru depistarea acestor tipuri de malformatii costa de la 1-2 milioane de lei in sus. Gratuitate exista doar pentru examenul ecografic, insa acesta este relevant dupa luna a patra de sarcina, când nu mai exista posibilitatea unui avort.


Cerere prea mica


Tot in perioada sarcinii, femeile ar trebui sa faca o multime de teste pentru diagnosticarea unor boli infectioase care pot determina aparitia unor malformatii congenitale, cum ar fi rubeola, herpes simplex sau toxoplasmoza. Din pacate, nici aceste teste nu se efectueaza gratuit, decât daca gravida se interneaza. Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj sustin ca analizele gratuite si cele genetice nu sunt efectuate din cauza cererii foarte mici. „Pachetul de servicii cuprinde 180 de tipuri de analize pentru asigurati, inclusiv pentru femeile gravide. Triplul test si analizele pentru depistarea


Ce este triplul test


Triplul test este probabil cel mai important test neinvaziv. El permite identificarea unor malformatii congenitale cum ar fi defecte de tub neural, sindromul Down sau sindromul Eduards. Testul este obligatoriu pentru femeile trecute de 35 de ani care doresc sa aiba copii si poate fi facut in saptamânile 14 – 21 de sarcina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS