16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCopiii seropozitivi, lasati in voia sortii

Copiii seropozitivi, lasati in voia sortii

Copiii de la Centrul de zi „Noua Speranta“ din orasul Petrila – singurul de acest fel din Valea Jiului – vor ramâne fara supraveghetori, la sfârsitul acestei luni, dupa ce si ultimilor doi angajati le expira contractul de munca.


Cei 15 copii care vin zilnic la Centrul de zi din Petrila, unde urmeaza cursuri speciale pentru ca boala nu le permite sa faca fata invatamântului de masa, indura frigul din clase si, in curând, vor ramâne numai cu cei trei dascali care vin de la Simeria. Situatia a ajuns la limita, dupa ce aproape toti angajatii au fost nevoiti sa plece de la centru din cauza ca le expirau contractele de munca, incheiate pe perioada determinata prin Agentia Judeteana de Ocupare si Formare Profesionala. „Pe 25 octombrie le expira contractele ultimilor doi angajati. Copiii vor ramâne fara psiholog, educatori si personalul ce deservea centrul, pentru ca nu avem cum sa-i platim. De altfel, din lipsa banilor, avem somatie si riscam sa ni se opreasca apa rece, curentul si nu ne permitem sa pornim centrala termica, pentru ca nu vom avea bani sa platim gazul“, a declarat Dorina Ignat, presedinta Asociatiei „Noua Speranta“ din Petrila. Singurul care va ramâne este paznicul si, daca vor dori, câtiva voluntari, rude ale copiilor seropozitivi care vin zilnic la centru.


Datorii mici si promisiuni


Datoriile celor de la centru nu sunt mari, iar reprezentantii copiilor au cerut sprijin autoritatilor judetene, insa pâna acum nu au primit nici un raspuns. „Am fost in audienta la prefectul judetului si ni s-a promis tot sprijinul, insa nu am primit nimic. Curentul electric ni-l vor taia pentru ca nu avem 1,3 milioane de lei vechi sa platim consumul, iar la apa avem o datorie de 400 de mii de lei vechi, pentru ca nu ne-am platit facturile din aprilie“, a mai spus Dorina Ignat.


Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Ioan Mircea Molot, sustine insa ca nici un centru de zi nu va fi inchis sau restructurat, cu atât mai mult cele in care s-au investit banii europeni. „Pentru seropozitivi exista un program de 164.000 de euro, prin care va fi restructurat centrul de asistenta al copiilor seropozitivi din Petrila, iar apoi va fi modernizat. Atâta timp cât sunt presedinte al consiliului judetean, nici un centru social pentru care s-au cheltuit fonduri europene nu se va inchide“, a declarat Molot.


Copiii seropozitivi de la Petrila asteapta si mult promisul cabinet stomatologic, care, conform autoritatilor judetene, ar trebui utilat si dotat corespunzator, aceasta fiind o necesitate pentru care s-au zbatut reprezentantii copiilor seropozitivi in ultimii ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS