24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAngajat al UCB, de sase luni in concediu medical

Angajat al UCB, de sase luni in concediu medical

Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Gorj a primit sesizari referitoare la faptul ca exista angajati care obtin concedii medicale fara a fi bolnavi; ultima sesizare cu privire la eliberarea de concedii medicale pe baza relatiilor a fost depusa de conducerea Universitatii „Constantin Brâncusi“ din Târgu Jiu.


Conducerea Universitatii „Constantin Brâncusi“ din Târgu Jiu a depus o sesizare la ASP Gorj pentru ca unul dintre angajatii unitatii de invatamânt se afla in concediu medical din luna mai. Cu toate acestea, barbatul a fost vazut in repetate rânduri in locuri publice. Vergica Tutila, angajat la UCB Târgu Jiu, si-a sustinut examenul de disertatie la cursul de masterat la drept privat in cadrul Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative, in timp ce in certificatul de concediu medical scria ca Tutila se afla internat la Spitalul Dobrita in acel moment. Din 16 mai, in fiecare luna, Tutila a fost „consultat“ de câte un medic din trei sectii ale Spitalului Judetean Gorj, care i-au dat concediu medical. Angajatul UCB Târgu Jiu a vizitat medicii de la sectiile de interne, cardiologie si urologie, toti acestia punându-i diagnostice diferite. Dupa ce a epuizat sectiile din Spitalul Judetean Târgu Jiu, Vergica Tutila s-a internat la Spitalul de Pneumoftiziologie Dobrita, la medicul Cristian Negrea, potrivit lui Aristica Morosanu, directorul ASP Gorj. Onisifor Olaru, prorectorul UCB Târgu Jiu, a declarat ca a apelat la ASP Gorj pentru ca Vergica Tutila a primit concediu medical pentru ca suferea de mai multe boli. „Era bizar, avea vreo patru diagnostice, or, asa ceva nu este posibil. Acest om blocheaza un post foarte important, cel de contabil, nu pot angaja pe nimeni care sa se ocupe de conturile universitatii, pentru ca acesta este mereu im concediu medical. Se va verifica veridicitatea diagnosticelor si se vor lua masuri“, a precizat Olaru.


Ori internat, ori la examen


La 1 octombrie, angajatul UCB a fost internat la Spitalul Dobrita, medicul Negrea diagnosticându-l cu tuberculoza. Intrigati de perioada foarte mare a concediului medical al lui Tutila, conducerea UCB a format o comisie care s-a deplasat la Dobrita pentru a verifica veridicitatea internarii si a diagnosticului pus de medicul Negrea. La fata locului, profesor universitar Aurelian Târca, profesor universitar Vasile Popeanga si directorul general administrativ Ion Feroi, membrii ai comisiei, au constatat ca angajatul fusese internat, dar in ziua verificarilor, Tutila nu se gasea in spital. Asistenta de serviciu si medicul de garda si-au amintit ca pacientul fusese invoit in ziua aceea de medicul care-l internase. Pacientul s-a prezentat pe 4 octombrie la examenul de disertatie la cursul de masterat de drept privat, cu toate ca acesta ar fi trebuit sa se afle in salon pentru tratament. Daca Vergica Tutila era suspect de TBC nu ar fi trebuit sa fie lasat in locuri publice, cu atât mai putin sa participe la un examen unde exista riscul de a molipsi si pe ceilalti colegi prezenti la examen. Conform reclamatiei facute, conducerea UCB a mai precizat ca acesta tine blocat postul de executie pe care il ocupa in cadrul Compartimentului financiar-contabil din cadrul UCB.


Veridicitatea eliberarii concediilor medicale, verificata


Directorul ASP Gorj, Aristica Morosanu, a declarat ca o comisie va verifica toate aspectele relatate in sesizarea celor de la UCB: „Am primit mai multe sesizari de la agenti economici cu privire la faptul ca unii angajati ai lor vin cu concedii medicale pe perioada indelungata. Aceasta problema nu este numai a noastra, ci si a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Gorj si a Casei Judetene de Pensii Gorj, deoarece, incepând cu 1 ianuarie 2006, Casa de Pensii nu mai plateste concediile medicale, ci Casa de Asigurari de Sanatate. Insa, aceasta comisie va verifica si alte aspecte din urma care au fost sesizate“, a precizat Morosanu.


Acesta a mai afirmat ca toate aspectele semnalate de conducerea UCB au fost transmise si conducerii CJAS Gorj, iar presedintele institutiei respective a dispus constituirea unei comisii formata din reprezentanti ai ASP Gorj, CJAS Gorj si Casa de Pensii, care va verifica aspectele semnalate in sesizare. „S-a format deja o comisie care se va ocupa strict de problema semnalata de conducerea UCB, astfel incât sa se stabileasca daca angajatul este sau nu bolnav si daca a necesitat sau nu internarea sa in sectia respectiva“. Medicii specialisti suspectati vor fi trasi la raspundere, in cazul in care se va dovedi ca au eliberat concedii medicale fara ca angajatul UCB sa fi suferit de vreuna dintre bolile diagnosticate pentru care a beneficiat de concedii medicale.


Campion la concedii medicale


Nicolae Mischie, fostul baron de Gorj, a fost in concediu medical aproximativ zece luni, având ca diagnostic o fractura. In cazul lui Nicolae Mischie, profesor in cadrul UCB Târgu Jiu, conducerea universitatii nu a solicitat deschiderea vreunei anchete in ceea ce priveste „veridicitatea diagnosticului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU