30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoluare mortala in Mehedinti

Poluare mortala in Mehedinti

Un incident tehnic produs zilele trecute la Combinatul de Apa Grea Romag din Drobeta Turnu Severin a dus la moartea a sute de pesti din râul Topolnita, dar autoritatile considera ca scurgerea a fost minora si ca uzina nu trebuie amendata.


Pescarii din zona satului mehedintean Cerneti, aflat in imediata vecinatate a municipiului Drobeta Turnu Severin, povestesc ca, in ultimele trei zile, au vazut multi pesti morti la suprafata apei. „Vineri dimineata am venit sa dau la peste. Era plin de pesti morti: crapi, clean, rosioara, somn, platica, in jur de 300 de kilograme. I-au adunat tiganii cu sacii. A mai fost asa poluare acum o luna. Apa este alba ca varul in fiecare dimineata si daca te speli iti ramâne mâna alba“, a povestit un pescar din Severin.


Autoritatile mehedintene de mediu au declarat insa ca a fost vorba de un incident minor si nu se pune problema unor sanctiuni. „A fost un incident tehnic la Combinatul de Apa Grea Romag Prod. S-a defectat un aparat de masura si control si a existat o depasire a indicelui de peroxid. In limite normale, acest indice trebuie sa fie intre 5 si 9, dar in urma analizelor am constatat ca a depasit nivelul maxim admis. Intr-adevar, au murit câtiva pesti, dar problemele nu sunt asa de grave. A vedea o suta de pestisori morti pe Topolnita este un incident minor. S-au luat masuri de reparatii si, in plus, s-a suplimentat debitul râului Topolnita, de la un bazin tampon. Daca se va mai intâmpla un astfel de incident vinovatii vor plati, dar deocamdata nu se pune aceasta problema deoarece angajatii combinatului s-au miscat repede si au remediat defectiunea“, a declarat Stefan Tolos, inspector la Societatea de Gospodarire a Apelor Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS