15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMohammad Munaf, condamnat la moarte

Mohammad Munaf, condamnat la moarte

Ambasada americana la Bagdad a confirmat sâmbata faptul ca Mohammad Munaf a fost condamnat la moarte de justitia irakiana, potrivit France Presse, informatie preluata de HotNews.


Intr-o motiune depusa intr-un tribunal din District of Columbia, avocatii lui Munaf au cerut interventia guvernului american. In opinia lor, Munaf a facut declaratii care il incriminau numai dupa „amenintari cu violenta si agresiuni impotriva sa si a familiei sale“. Sentinta de condamnare la moarte prin spânzurare nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la o instanta superioara. Rudele lui Munaf nu stiu nimic de acest verdict. Dimpotriva, joia trecuta Mohamad Munaf si-a sunat familia si a spus ca acum este intr-o alta locatie mult mai buna, unde este pazit de soldati americani. Munaf este judecat in lipsa si in România, intr-un dosar separat de cel in care este inculpat Omar Hayssam, recent fugit din tara. In mai 2005, dupa eliberarea jurnalistilor rapiti, autoritatile române au vrut sa-l aduca pe Munaf in tara, dar acesta a fost retinut de fortele americane din Irak.


Autoritatile române verifica la Bagdad decizia justitiei irakiene


Ministrul justitiei, Monica Macovei, a declarat ca nu cunoaste acuzatiile oficiale pentru care Mohammad Munaf a fost judecat si condamnat la moarte. Macovei a explicat ca, in acest moment, se fac verificari, cu ajutorul autoritatilor române de la Bagdad, pentru a obtine confirmarea oficiala a faptului ca Mohammad Munaf, inculpat la Bucuresti pentru rapirea la Bagdad a trei jurnalisti români, a fost condamnat la moarte prin spânzurare. Ea a respins orice acuzatie privind eventuala responsabilitate a Ministerului Justitiei in chestiunea refuzului irakienilor de a-l extrada pe Munaf in România. Pe de alta parte, directorul Directiei de drept international din Ministerul Justitiei, Razvan Radu, a anuntat ca autoritatile române au trimis o cerere de asistenta judiciara, fiind foarte probabil ca raspunsul sa contina si informatii privind condamnarea lui Mohammad Munaf. Totusi, Radu si-a exprimat nedumerirea fata de condamnarea lui Munaf, in conditiile in care partea româna nu cunostea capetele de acuzare aduse acuzatului si nici daca a fost declansat vreun proces in Irak.


Nu se afla in custodia SUA


Potrivit NewsIn, Departamentul american al Justitiei considera ca Mohammad Munaf nu se afla de fapt in custodia Statelor Unite in Irak, ci este retinut de o forta multinationala care ajuta guvernul irakian in operatiunile de detentie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS