5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBani pentru elevii nevoiasi

Bani pentru elevii nevoiasi

Pentru a fi admisi in programul „Bani de liceu“, elevii trebuie sa prezinte un dosar plin cu documente justificative. Daca vor primi acesti bani, liceenii pierd dreptul de a mai primi bursa sociala.


Aproximativ 4.500 de elevi doljeni din invatamâtul liceal si profesional ale caror familii au venituri foarte mici vor putea primi in acest an sprijin financiar din partea statului. Numarul exact al beneficiarilor va fi cunoscut insa dupa 4 noiembrie, când listele cu cei admisi in program vor ramâne definitive. Potrivit inspectorului scolar general al ISJ Dolj, profesor Diana Busoi, cererile au fost depuse de parinti si elevi pâna pe 1 octombrie, urmând ca scolile sa faca o centralizare a situatiei, pâna pe 18 octombrie. Sprijinul financiar se acorda pe perioada studiilor, dar si pe perioada sustinerii examenului de bacalaureat. Elevii vor primi in fiecare luna o bursa in valoare de 1,8 milioane de lei vechi. Cei vizati de acest program sunt, in primul rând, tinerii proveniti din familiile al caror venit permanent mediu pe membru, in ultimele trei luni pâna la depunerea cererii, nu depaseste suma de 150 de lei. Venituri permanente sunt considerate pensia alimentara, pensia de urmas, alocatia de plasament sau veniturile din activitati agricole. Nu au fost luate in considerare veniturile nepermanente de tipul burselor de merit, ajutoarelor sociale sau alocatiilor de stat.


Nemultumitii pot depune contestatii


Dosarul de solicitare a sprijinului financiar trebuie sa contina, pe lânga cerere, si copiile dupa actele de identitate ale parintilor si certificatele de nastere ale copiilor aflati in intretinerea familiei. De asemenea, dosarul trebuie sa contina acte doveditoare ale venitului si declaratie pe cont propriu ca nici unul dintre membrii familiei elevului nu detine un cont bancar cu peste 5.000 RON, utilaje agricole mari si proprietati imobiliare in afara celei in care locuieste. Pentru a deveni beneficiari ai unei burse guvernamentale, elevii nu trebuie sa provina din familii care detin vile sau autoturisme achizitionate in ultimii trei ani. De asemenea, nu trebuie ca vreunul dintre parinti sa fi fost plecat in strainatate in ultimele trei luni de dinaintea depunerii cererii. Pentru aceasta, la dosar trebuie anexate adeverinta eliberata de Ministerul Administratiei si Internelor, care sa dovedeasca faptul ca membrii familiei nu detin pasaport, sau declaratie pe propria raspundere ca nu au parasit tara in ultimele luni, cu exceptia cazurilor in care au plecat in strainatate in scop medical. „Numele beneficiarilor vor fi afisate pe internet pe 28 octombrie. Cei nemultumiti de deciziile comisiei centrale pot depune contestatii timp de cinci zile, pâna pe 2 noiembrie. Listele finale se vor afisa dupa alte doua zile, pe 4 noiembrie“, a precizat profesor Diana Busoi, inspectorul general al ISJ Dolj. Elevii care vor primi acest sprijin financiar nu vor putea beneficia in acelasi timp si de bursa sociala.


Absentele anuleaza ajutorul


Din cei 4.530 de elevi doljeni care au beneficiat anul acesta de programul national de protectie sociala „Bani de liceu“, 150 si-au pierdut drepturile banesti din cauza numarului de absente. Potrivit legislatiei, elevii nu trebuie sa acumuleze mai mult de 20 de absente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS