19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTerenurile de la aeroport, blocate in circuitul Apararii

Terenurile de la aeroport, blocate in circuitul Apararii

Desi au trecut mai bine de doua luni de când Consiliul Judetean Dolj a reluat procedurile pentru preluarea terenurilor care au apartinut fostelor unitati militare de la aeroport, nici pâna in prezent MApN nu a pus pe masa guvernului proiectul de act normativ care improprietareste administratia doljeana cu peste 250 de hectare de pamânt.


Consiliul Judetean Dolj a pus de mult ochii pe terenurile si activele situate la marginea Craiovei care se afla in prezent in proprietatea Ministerului Apararii Nationale. Incercarile repetate ale administratiei judetene de a convinge oficialii de la Bucuresti ca Doljul are nevoie de „averea“ imobiliara in care au functionat fostele unitati militare de la aeroport au reusit in aceasta vara, când autoritatile centrale au fost de acord sa transfere cele aproximativ 250 de hectare de teren in proprietatea judetului. Cu toate ca au trecut doua luni de la parafarea intelegerii, documentul care atesta imbogatirea patrimoniului judetean cu sute de hectare de teren si cladirile aflate pe ele intârzie sa apara pe masa guvernului pentru a fi aprobat. Motivele intârzierii sunt puse de secretarul general al judetului, Gheorghe Barbarasa, pe seama birocratiei de la nivel central. „Am avut nenumarate discutii cu cei de la Ministerul Apararii si eu, si presedintele Prioteasa (presedintele Consiliului Judetean Dolj – n.r.) si ne-au spus ca proiectul este pe circuit pentru avizare. Nu am intrebat insa daca se vor lua avizele din nou de la toate ministerele pentru ca deja avem o serie de avize si consider ca sunt inca valabile. Daca se reia tot procesul de avizare, cred ca ne vom intinde cu aceasta chestiune pâna spre sfârsitul acestui an“, a precizat Barbarasa.


Suprafata exacta a terenului, inca o necunoscuta


Daca preluarea terenurilor si activelor pare in acest moment sigura, nu la fel de exacta este si suprafata de teren cu care ar trebui sa fie improprietarit CJ Dolj. Desi estimarile autoritatilor se ridica la aproximativ 256 de hectare de teren, suprafata exacta a pamântului pe care sunt asezate cladirile in care au functionat unitatile militare nu este cunoscuta. „Noi nu stim exact suprafata de teren pe care trebuie sa o preluam intrucât cei de la minister nu au vrut sa ne spuna. Ne-au zis ca este secret militar. De-abia am reusit sa punem mâna pe lista bunurilor de acolo“, a spus secretarul Barbarasa.


Lentoarea cu care actioneaza autoritatile centrale ar putea lasa judetul Dolj fara o bucata semnificativa de patrimoniu. Potrivit secretarului Barbarasa, paza care este asigurata in prezent de Ministerul Apararii Nationale nu este suficienta pentru suprafata mare de teren si active existente la aeroport. „In acest moment, paza activelor de acolo este asigurata de Ministerul Apararii. Nu am fost acolo, dar am auzit ca numarul celor care sunt insarcinati cu paza cladirilor si bunurilor de pe acele terenuri este mic in comparatie cu obiectivul care trebuie pazit. Una e sa primesti o cladire goala pe care trebuie doar sa o renovezi si alta e sa iei doar niste ziduri si sa o iei de la capat cu reabilitarea“, a mentionat Barbarasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU