22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPata de petrol de pe Dunare, eliminata cu un milion de lei

Pata de petrol de pe Dunare, eliminata cu un milion de lei

Pata de petrol de pe Dunare a fost aproape eliminata, iar efectele poluarii diminuate, potrivit ultimelor masuratori efectuate de specialistii Apelor Române, a anuntat ministrul mediului, Sulfina Barbu. „Situatia petei de petrol de pe Dunare, aparuta saptamâna trecuta, este sub control, amenintarea este inchisa, dar autoritatile vor supraveghea situatia pâna la ora 20.00, urmând apoi patrularea obisnuita“, a afirmat ministrul mediului. Potrivit ministrului, pâna in prezent nu a fost afectata nici una din prizele de apa si nu au fost raportate mortalitati piscicole sau la pasari in localitatile de pe Dunare. „Analizele arata faptul ca in apa nu avem cantitati de petrol peste limitele admise“, a precizat Sulfina.


Bulgaria a primit
ajutoare românesti


 


Pentru eliminarea efectelor poluarii pe Dunare, autoritatile române au cheltuit peste un milion de lei, a precizat Sulfina Barbu, adaugând ca suma va fi recuperata de la poluator, rafinaria sârba de la Prahovo.


„Cei 988.000 de lei s-au cheltuit pentru 15 tone de materiale absorbante, 1,6 kilometri de baraje pentru depoluare, orele de munca ale specialistilor, combustibilul, la care se adauga cheltuielile de la Ministerul Transporturilor cu navele depoluante“, a spus ministrul mediului.


Valoarea materialelor absorbante si barajele trimise sâmbata de executivul de la Bucuresti partii bulgare se ridica, potrivit notei de fundamentare a guvernului, la peste 170.000 de lei. Sulfina Barbu a precizat ca asteapta raspuns din partea autoritatilor sârbe privind sanctiunile aplicate rafinariei din Prahovo.


Ministrul mediului a afirmat ca a solicitat o intrevedere, saptamâna viitoare, cu omologii sai din Bulgaria si Serbia, pentru a discuta despre eventuale masuri care sa duca la evitarea unor asemenea situatii pe viitor.


Din instalatiile petroliere sârbesti de la Prahovo s-au scurs aproximativ 200 de tone de produs petrolier, care inca a ramas neidentificat.


„Este nevoie de opt, zece, chiar 12 zile pâna când o analiza gazcromatograf ne va spune exact ce anume compus petrolier a fost scapat de sârbi in Dunare“, declara vineri directorul general al Administratiei Nationale Apele Române, Madalin Mihailovici.


Autoritatile bulgare semnalau marti existenta unei pete de petrol, de origine necunoscuta, cu o lungime de circa 50 de kilometri si o latime cuprinsa intre 60 si 200 de metri, care avansa pe Dunare si care a poluat apele fluviului pe o lungime de circa o suta de kilometri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS