26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFinantista Georgeta Seftulescu, zece ani de puscarie

Finantista Georgeta Seftulescu, zece ani de puscarie

Judecatorii au pronuntat prima condamnare fata de un angajat al Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj implicat in acordarea unor restituiri ilegale de TVA.


Zece ani de inchisoare. O pedeapsa considerabila, la care nimeni nu se astepta, pentru un inspector de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj care s-a implicat in acordarea de catre institutia la care lucra a unei restituiri ilegale de TVA. Atât au primit inspectoarea Georgeta Seftulescu, cât si avocatul sibian Dan Vulcan, condamnati miercuri de Tribunalul Dolj pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, prin acordarea unei restituiri ilegale de TVA de 3,7 miliarde de lei controversatului om de afaceri craiovean Ile Pascalau.


O afacere marca Ile Pascalau


Povestea returnarii de TVA obtinuta de Pascalau isi are inceputul in ianuarie 2004, când acesta si-a transformat in patroana o angajata fidela. Printr-un act aditional la contractul de societate al SC MOHAIR CONF SRL Craiova, Pascalau a cedat nu doar administrarea, ci si partile lui sociale catre Florentina Dumitra. Imediat dupa ce a disparut din actele firmei, Pascalau a „copt“ o afacere fictiva care sa-i aduca o consistenta returnare ilegala de TVA. A obtinut de la avocatul Dan Vulcan, administratorul SC TREASURE SOLUTION SRL din Sibiu, firma aflata in lichidare, o factura care atesta achizitionarea de catre SC MOHAIR CONF SRL Craiova a unui numar imens de calculatoare si a unor softuri de computer ultraperformante, in valoare totala de aproape 20 de miliarde de lei, de la firma sibiana. Pe baza acestei facturi, SC MOHAIR CONF SRL Craiova a solicitat de la DGFP Dolj o returnare de TVA de 3,7 miliarde de lei.


In acest moment a intrat in scena inspectoarea Georgeta Seftulescu, desemnata sa verifice admisibilitatea cererii de returnare a TVA. „In deplina cunostinta de cauza si cu reprezentarea integrala a incalcarilor legale la care s-a angajat, inculpata a intocmit o documentatie necorespunzatoare a realitatii din teren, care, impreuna cu factura amintita anterior, a generat obligatia de rambursare a TVA“, au mentionat procurorii in rechizitoriu.


Beneficiara restituirii de TVA – o firma-fantoma


Judecatorii au retinut ca inspectoarea Seftulescu si-a incalcat cu buna stiinta atributiile de serviciu. Spre exemplu, nu a efectuat controlul la sediul firmei SC MOHAIR CONF SRL. Nici nu putea, pentru ca era vorba de o firma-fantoma, cu adresa inexistenta. In schimb, s-a deplasat pentru „control“ la sediul altei firme controlate de Pascalau – SC SPECTACOL SRL Craiova – care nu avea nici o legatura cu restituirea de TVA. Mai mult decât atât, inspectoarea a atasat la dosarul rambursarii de TVA un contract autentificat de un notar, vizând o asociere intre SC MOHAIR CONF si o firma straina – BECTON DICKINSON INTERNATIONAL BV – pentru deschiderea unei fabrici de confectii care avea nevoie de programele de calculator achizitionate de la sibianul Vulcan. Contractul de asociere era, de fapt, un fals ordinar.


Asa-zisul control efectuat de Georgeta Seftulescu s-a realizat sub indrumarea directa a lui Ile Pascalau, desi acesta nu mai avea, formal, nici o legatura cu afacerea, fapt cunoscut si de inspectoare. Asta dovedeste, in opinia magistratilor, o intelegere prealabila intre cei doi pentru prejudicierea bugetului de stat. Semnatura inspectoarei Seftulescu a pus in miscare un intreg angrenaj fiscal, ce a facut ca DGFP Dolj sa aprobe si sa returneze in contul firmei solicitante, in doar doua saptamâni, suma de 3,7 miliarde de lei, cu titlul de TVA de rambursat.


Un an si jumatate, stagiu in spatele gratiilor


Ilegalitatea a iesit la iveala in momentul in care avocatul Dan Vulcan, administratorul SC TREASURE SOLUTION SRL din Sibiu, s-a speriat ca va fi descoperita operatiunea fictiva si a stornat in contabilitate factura ce atesta achizitionarea calculatoarelor si programelor informatice de catre firma condusa din umbra de Pascalau. Greseala lui Vulcan a fost „mirosita“ de politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Sibiu, care, impreuna cu colegii lor doljeni, au reusit sa scoata la lumina intregul lant de ilegalitati.


Inspectoarea Seftulescu si avocatul Vulcan au fost retinuti de politie pe 9 februarie 2004, apoi arestati preventiv a doua zi. Au ramas in spatele gratiilor aproape un an si jumatate, pâna când judecatorii de la Curtea de Apel Craiova i-au pus in libertate.


Disparut cu tot cu bani


In februarie 2004, Ile Pascalau a incasat din banca intreaga suma obtinuta ilegal, apoi a disparut misterios peste hotare. Daca va reveni in tara, il asteapta un mandat de arestare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII