15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPolitia are un suspect

Politia are un suspect

Oamenii legii incearca sa afle cât mai multe despre o femeie din Olt care se arata foarte interesata de adoptarea unui copil.


Politistii doljeni au o noua pista in cazul bebelusului rapit saptamâna trecuta din maternitatea Spitalului de Urgenta Craiova. Oamenii legii au reusit sa identifice o femeie din judetul Olt care a vizitat maternitatea inainte de rapirea copilului si s-a aratat deosebit de interesata de modalitatea in care s-ar putea adopta un copil. „Este vorba despre o femeie care isi vizita sotul internat la alta sectie din spital. Aceasta femeie s-a interesat, conform unor martori, de posibilitatile de adoptie in cazul unui copil abandonat, exact inainte de disparitia copilului. Aceasta este cea mai importanta pista a noastra. In prezent, o echipa s-a deplasat in teritoriu pentru a lua legatura cu aceasta femeie, urmând sa stabileasca daca are vreo legatura cu disparitia copilului“, a declarat scms. Maria Vasile, purtatorul de cuvânt al IPJ Dolj.


„Doctorita de copii“


Dincolo de tragedia disparitiei copilului lor din spital, parintii bebelusului spera ca-si vor revedea bebelusul. Familia Golariu din Motatei nu este bogata. Sta intr-o casa modesta, care are nevoie de multe reparatii. Sunt saraci, dar cinstiti si muncitori, dupa cum ii descriu vecinii. Si, mai ales, tin la copiii lor, pe care ii cresc din putinii lor bani.


Ion Golariu si concubina lui, Marinela Urita, sunt impreuna de mai bine de un deceniu, insa nu si-au oficializat pâna acum relatia. Cu toate astea, au impreuna patru copii. Ultimul dintre ei, bebelusul Ionut, disparut in conditii ciudate din maternitatea Spitalului de Urgenta Craiova, le-a dat peste cap viata. Fiica lor cea mare, Florentina Claudia Golariu, sau Floarea – cum ii spun ai casei – este eleva in clasa a patra si vrea sa se faca doctorita. „Doctorita de copii“, spune ea, „sa am grija de ei“. Nu intelege prea bine ce s-a intâmplat cu bebelusul de curând intrat in familia lor, dar spune ca „vreau sa fie gasit copilul, sa-l aducem acasa, ca doctorii de la spital n-au avut grija de el“.


Ieri, la prânz, fata s-a intors de la scoala impreuna cu fratele ei, Ionut Alexandru Golariu, care este „bobocel“. Si viata lor a fost afectata de disparitia fratiorului lor din spitalul craiovean. Acasa i-a intâmpinat doar sora lor, Paula, de vreo patru anisori, care era nedezlipita de bunica ei, Gheorghita Golariu. Mama si tata fusesera nevoiti sa plece. Mama era la postul de politie din comuna, iar tata la spital, la Craiova, sperând sa mai afle ceva despre disparitia bebelusului. Copiii si-au aruncat ghiozdanele pe patul camerei lor saracacioase, in care dorm impreuna cu bunica, si au iesit la joaca. Nu le ardea prea tare de mâncare si nici bunica lor nu pregatise ceva proaspat: „Deseara, când or veni toti, o sa bag niste varza. Pâna atunci, mai e niste fasole prajita de ieri, niste lapte… Ai mici au ce sa manânce“.


Au cumparat vaca sa aiba lapte pentru bebelus


Când nu sunt cu copiii vecinilor pe ulita, fetele si baiatul familiei Golariu zburda prin ograda, jucându-se fie cu cateaua Tiganca, fie cu cele doua pisici, fie dau o raita prin grajd, pe la calul Tarzan si pe la vaca Pusa.


Ca tot veni vorba de Pusa… Aparitia cornutei in ograda acestei familii sarace ar trebui sa lamureasca pentru totdeauna ipoteza conform careia bebelusul ar fi fost parasit de ai lui in spital. Vaca a fost cumparata de familia Golariu cu doar o luna in urma. „Am luat vaca, sa avem lapte pentru al mic“, spune Marinela Urita. „Baiatul meu s-a trezit intr-o dimineata si a zis: «Facem imprumut si ne luam vaca»“, o completeaza soacra. Amanuntele acestei afaceri sunt dezvaluite de vecina Sevastita Ciochina: „Au facut imprumut la banca si au luat 20 de milioane, cu care si-au luat vaca, sa aiba lapte pentru al mic, pentru ca maica-sa nu avea lapte la sân“.


„Nu-i adevarat ca au vrut sa-si abandoneze copilul“


Problema disparitiei din spital a bebelusului este discutata zi de zi si de consatenii familiei Golariu.


„Cum e asta sa nu stie nimeni ce s-a intâmplat cu copilul? Adica paturica a ramas in patut, iar copilu’ lor a disparut, si ceilalti copii au fost lasati in patuturile lor? Cum se poate asta?“, se intreba vecina Sevastita Ciochina.


„In judecata mea, copilul a fost luat cu stirea celor de la spital, de la Craiova. Cineva l-a luat sa profite cumva de el, nu sa-l tina. Daca era o mama care a pierdut copilul, nu-l lua pe asta handicapat, lua unul sanatos, asa judec eu“, sustine Ion Ciochina. Acesta spune ca familia Golariu nu avea de gând sa-si paraseasca baietelul in spital, asa cum sustin cadrele medicale: „Nu-i adevarat ca au vrut sa-si abandoneze copilul. Mama a venit acasa sa aiba grija de ceilalti trei copii. Oamenii astia sunt ei mai dezorientati, dar tin la copii. Si sunt gospodari de felul lor. Sunt saraci, sunt cinstiti, sunt corecti, nu pun mâna. Se descurca si ei cum pot“.


„Au discutat cu o zi inainte si s-au hotarât sa mearga sa-si ia acasa copilasul“


Rudele familiei Golariu sunt si ele contrariate de cele intâmplate cu bebelusul. „Nu pot sa cred asa ceva! Cum sa vina cineva sa ia copilul, iar asistentele si infirmierele care erau de garda sa nu stie nimic? Or fi fost ocupate sa-si bea cafeaua… S-apoi, cum au trecut de gardian cu copilul furat?“, se intreba Victoria Arnautu, nepoata lui Ion Golariu. Aceasta povesteste ca disparitia copilului s-a petrecut chiar cu o zi inainte ca sotii Golariu sa mearga la spital sa-si ia copilul acasa: „Au discutat cu o zi inainte si s-au hotarât sa mearga a doua zi sa-si ia acasa copilasul. N-au mai apucat, pentru ca noaptea a venit politia si le-a zis ca cineva le-a furat copilul din spital. Unchiu-meu si cu nevasta lui se interesasera pâna atunci tot timpul de copil prin cineva de la noi din sat care ii stia pe cei de la spital. Omu’ asta le afla mereu cum se mai simte copilul, le spunea daca a mai luat in greutate si chiar ii ajuta sa treaca de gardieni sa-si vada copilul la spital, atunci când se duceau pe acolo sa vada ce mai face. Culmea este ca tocmai omu’ asta e acum cercetat de politie“.


Paza maternitatilor va fi regândita


Sanctiunile administrative nu sunt suficiente pentru ceea ce s-a intâmplat zilele trecute la Spitalul de Urgenta Craiova. Disparitia copilului nascut in maternitatea spitalului craiovean in urma cu doua luni a determinat autoritatile medicale sa reflecteze la o varianta mai buna de a asigura paza in unitatile sanitare. „Nu ne-am gândit pâna acum ca putem fi considerati un depozit de marfa. Daca exista retele de trafic interesate de copiii din maternitati este o situatie noua, cu care nu ne-am mai confruntat, dar care necesita masuri adecvate. Cred ca nu sunt probleme pe care ar trebui sa le rezolve oamenii in halat. In aceste conditii, noi am putea cel mult sa reanalizam modalitatea in care sunt supravegheate sectiile de nou-nascuti“, a declarat prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU