10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVânzarea medicamentelor pentru diabetici se liberalizeaza

Vânzarea medicamentelor pentru diabetici se liberalizeaza

Bolnavii de diabet isi vor putea procura medicamentele necesare de la orice farmacie. Medicul de familie va fi obligat sa tina evidenta bolnavilor si sa prescrie retete.


Medicamentele antidiabetice orale vor fi eliberate si prin farmaciile cu circuit deschis, iar bolnavii de diabet vor fi monitorizati de medicii de familie. Decizia apartine Ministerului Sanatatii care doreste sa faciliteze in acest fel accesul bolnavilor la tratament. In cadrul unei videoconferinte organizate ieri, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca respectiva prevedere se va regasi in noul program national de diabet care va lasa o mare parte din responsabilitatile ingrijirii diabeticilor in sarcina medicului de familie. „Programul a fost gândit pe acelasi concept de intarire a partii de preventie si control si de crestere a rolului medicului de familie in acest domeniu. Pentru implementarea programului vom dota cabinetele medicilor de familie atât cu materiale sanitare, cât si cu un program informatic adecvat, iar medicii de familie vor primi finantare pentru serviciile oferite in cadrul acestui program“, a declarat Nicolaescu.


Pentru implementarea programului, si nu numai, medicii de familie va trebui sa se doteze cu calculator si imprimanta si vor fi scoliti in domeniul utilizarii calculatorului. In felul acesta se urmareste si o eficientizare a modului in care lucreaza medicii de familie, calculatorul urmând sa ia locul fisetelor imense cu dosare prin care se tinea pâna acum evidenta.


Tratament pentru 90 de zile


Pentru cresterea accesului la tratament al bolnavilor cu diabet zaharat cuprinsi in program, eliberarea medicamentelor antidiabetice orale se va face, incepând cu 1 octombrie 2006, prin farmaciile cu circuit deschis aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate. Eliberarea medicamentelor antidiabetice de tipul insulinelor se va realiza insa ca si pâna acum, prin farmaciile cu circuit inchis apartinând unitatilor sanitare.


In plus, retetele pentru antidiabetice orale vor putea fi eliberate si de medicul de familie, pe baza scrisorii medicale primite de pacient de la diabetolog. Tratamentul va fi acordat pentru 90 de zile, nu pentru 60 ca in prezent, iar casele de asigurari vor avea obligatia sa asigure plafonul pentru 90 de zile. Ministrul sanatatii considera ca in felul acesta pacientii, in special cei din mediul rural, nu vor mai fi purtati pe drumuri pâna la centrul de coordonare pentru a obtine reteta si tratamentul.


Eugen Nicolaescu a mai spus ca implementarea programului va trebui facuta pâna la 31 octombrie, pentru ca bolnavii de diabet sa se poata adresa incepând din luna decembrie medicului de familie pentru tratament.


50 de localitati fara farmacii


Autoritatile medicale doljene sustin ca implementarea noului program de diabet se va realiza cu usurinta in judetul Dolj datorita facilitatilor materiale, dar si faptului ca s-a inceput deja instruirea medicilor de familie. „Programul ofera doua facilitati. In primul rând, permite monitorizarea bolnavului de catre medicul de familie care va fi dotat gratuit cu aparatura medicala (glucometre), necesara pentru efectuarea testelor. Medicul de familie va fi implicat direct in ingrijirea bolnavului. In al doilea rând, medicatia necesara, cu exceptia insulinei pentru tratamentul cazurilor grave, va putea fi procurata cu mai mare usurinta, din orice farmacie care este in relatii contractuale cu Casa de Asigurari de Sanatate“, a precizat prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj.


Pentru bolnavii domiciliati in localitati care nu au farmacii (aproximativ 50), autoritatile sanitare doljene au propus organizarea unor centre (in cele mai apropiate puncte farmaceutice) de unde sa se poata face aprovizionarea cu medicamente.


Sase milioane RON pentru dotari


Pentru derularea programului vor fi puse la dispozitie 10.000 de seturi a câte 600 de teste, 10.000 de glucometre, pompe de insulina si seturi consumabile in valoare de aproape sase milioane RON. Toate aceste materiale sanitare vor intra in dotarea tuturor cabinetelor medicilor de familie pâna la 31 octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS