13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Apa care ucide

Apa din fântâni poate fi extrem de periculoasa in cazul cresterii concentratiei de nitrati. Pentru copiii mici, aceasta poate fi chiar fatala.


Persoanele care beau apa din fântâni ar trebui sa verifice permanent calitatea acesteia. Unul din pericolele majore este legat de concentratia mare de nitrati, care poate provoca decesul copiilor mici.


„Intoxicatia cu nitrati apare aproape in exclusivitate la sugari sau la copiii mici, alimentati artificial si utilizând apa cu nitrati in exces“, se arata intr-un comunicat al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj. Acest lucru se datoreaza faptului ca in urma consumului, nitratii din apa, o data patrunsi in sânge, se combina cu hemoglobina, inlocuind oxigenul, si determina un deficit in oxigenarea organismului. Problema este cu atât mai grava cu cât nitratii nu se distrug prin fierbere, ci, din contra, se concentreaza. Consumul de mâncare, ceai sau lapte praf preparate cu apa infestata este un adevarat pericol. Intoxicatia cu nitriti (in organism, nitratii se transforma in nitriti) este cunoscuta sub denumirea de intoxicatie cu apa de put, cianoza infantila sau methemoglobinemia infantila cianotica.


In ultimii trei ani, apa a ucis cinci doljeni


Anual, in România sunt inregistrate zeci de cazuri de intoxicatii cu nitriti. Cele mai multe au fost semnalate in judetele Botosani, Dolj, Mehedinti. In Dolj, de exemplu, in ultimii trei ani au fost inregistrate aproximativ 90 de astfel de cazuri. „In ultimii trei ani, in judetul Dolj numarul cazurilor de intoxicatii cu nitriti a fost de 37 in anul 2004, 26 in 2005 si 28 in primele opt luni ale anului 2006“, a declarat Dan Mogos, directorul executiv al ASP Dolj.


De fapt, in ultimii trei ani, in Dolj intoxicatiile cu nitriti au determinat si câteva cazuri de deces (in 2004 – un caz in comuna Ghidici, iar in 2005 – patru cazuri, câte unul in comunele Giurgita, Bradesti, Motatei si Izvoare).


Senzatia de sufocare, primul semn al intoxicatiei


Cantitatea maxim admisa de nitrati in fântâni, care sa nu produca aparitia bolii, este de 50 mg la litrul de apa. Cu cât cantitatea de azot din apa este mai mare, cu atât intoxicatia este mai grava. Simptomele bolii sunt, potrivit specialistilor, foarte usor de recunoscut, persoana afectata având senzatia de sufocare.


Boala se manifesta prin faptul ca sugarul este mai agitat, prezinta greutate in respiratie (dispnee), tahicardie, diaree sau constipatie. Alt semn important este cianoza, care apare la inceput la nivelul buzelor si narilor, apoi la nivelul extremitatilor (mâini, picioare) si, in final, cianoza generalizata.


Cauzele aparitiei nitratilor in apa


Cresterea concentratiilor de nitrati in apa de fântâna este cauzata, in primul rând, de lipsa de igiena. Pericolul infestarii apei cu aceasta substanta este foarte mare atunci când latrinele se afla la numai patru-cinci metri adâncime si la o distanta mult prea mica de fântâni sau atunci când se depoziteaza reziduuri umane sau animale in apropierea fântânilor. Alt motiv il poate constitui fertilizarea solului cu ingrasaminte azotoase sintetice si cu ingrasaminte naturale (gunoi de grajd).


„In vederea protectiei apelor impotriva poluarii cu nitrati, producatorii agricoli trebuie sa aplice ingrasaminte chimice si/sau organice apelând la specialisti pentru evaluarea necesarului de azot al culturilor. In plus, depozitarea dejectiilor animale trebuie facuta pe platforme special amenajate in gospodarie si la nivel de comuna“, a declarat Monica Mateescu, directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Craiova. Latrinele si platformele de depozitare a gunoiului de grajd trebuie izolate de sol si amplasate departe de fântâna.


Prevenirea intoxicatiei cu nitrati a sugarului


– Cunoasterea continutului de nitrati din apa prin examene de laborator;


– Gravidele si sugarii trebuie sa utilizeze in alimentatie decât apa din sursele cu concentratii in limite normale de nitrati;


– Medicii de familie sa aiba o evidenta corecta a fântânilor din care se poate utiliza apa in alimentatia sugarului si copilului mic;


– Medicii de familie au obligatia de a efectua educatia sanitara a populatiei din teritoriu, pentru a nu se utiliza apa cu nitrati in concentratie peste valorile normale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU