19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalConditii de Ev Mediu in scolile de la periferia Râmnicului

Conditii de Ev Mediu in scolile de la periferia Râmnicului

Scolile si gradinitele din cartierele marginase ale orasului Râmnicu Vâlcea, care primesc in fiecare an bani cu târâita pentru igienizari, sau deloc, nu au mai obtinut avizul sanitar de functionare de ani buni.


Ca in fiecare an, sumele mari de bani, repartizate de Primaria orasului Râmnicu Vâlcea, pentru lucrarile de reparatie si igienizare a unitatilor scolare, au ajuns tot la colegiile nationale si liceele de prestigiu, iar scolile de la periferia municipiului au fost uitate. Conform listei emise de Biroul Licitatii Programare si Urmarire Lucrari Invatamânt, din cadrul Primariei Râmnicului, din cele 63 de unitati scolare, 15 dintre ele, care se afla in general in cartierele marginase ale orasului, nu figureaza cu nici un leu. Acestea sunt: Gradinita nr. 6, Gradinita nr. 2, Gradinita nr. 16, Gradinita nr. 7, Grupul Scolar Sanitar – Internat, Gradinita nr. 3 Nord, Gradinita nr. 1, Scoala nr. 6 Copacelu, Scoala nr. 11 Râureni, Gradinita nr. 13 Râureni, Gradinita nr. 12 si Scoala Cazanesti, Gradinita nr. 8 Colonia Nuci, Gradinita nr. 9 Stuparei, Gradinita nr. 11 Copacelu, Gradinita nr. 15 Stolniceni. In vreme ce liceele si colegiile nationale din centrul orasului au geamuri termopan, grupuri sanitare moderne, mobilier si aparatura noua, sali de informatica dotate cu calculatoare de ultima ora, scolile de la periferie nu beneficiaza nici macar de un telefon fix, cu care sa fie chemata ambulanta sau pompierii in caz de urgenta.


Scoala si Gradinita din Cazanesti nu au nici telefon


Atât Scoala, cât si Gradinita nr. 12 Cazanesti, unde invata peste 40 de copii, au o parte din geamuri sparte, iar unele ferestre nu se mai inchid. Margareta Toader Spiridon, educator si directorul gradinitei, spune ca imobilul in care invata prescolarii a fost construit in urma cu 13 ani. De atunci, in cladire s-au facut doar simple zugraveli interioare si nu s-a mai inlocuit nimic. „Usile si ferestrele nu se mai inchid, si atât soba din gradinita, cât si cele din scoala sunt crapate si scot fum. Ca sa fie caldura in clase, femeia de serviciu trebuie sa faca focul iarna de la ora 4.00, inclusiv sâmbata si duminica. Si instalatia electrica este la pamânt. Anul trecut au venit de la o firma care a câstigat licitatia si au reparat acoperisul scolii, dar asa de bine au lucrat ca apoi ne-a plouat intr-o sala de clasa. Anul trecut ne-au spus ca ne-au repartizat 30 de milioane de lei pentru igienizari, dar nu s-a facut nimic. Tot anul trecut, acolo unde parchetul era tocit, a fost scos de muncitori si au pus ciment in loc. Au venit niste muncitori care au varuit peretii a doua sali, dar la scurt timp tencuiala a cazut. Noi nu am mai avut autorizatie de functionare de la Sanepid in ultimii cinci ani, pentru ca nu avem apa curenta“, a declarat Margareta Toader Spiridon. Materialul didactic cu care se lucreaza in scoala si in gradinita este la pamânt. „Mobilierul este casat de trei ani, iar masutele au o vechime de 26 de ani. Nu avem televizor sau calculator si nici macar un telefon fix. Am avut copil cu cadere de calciu si nu am avut cum sa chemam salvarea“, a afirmat directoarea Margareta Spiridon.


Inspectorii scolari spera ca 80% din scoli sa obtina avizul de functionare


Atât la Gradinita nr. 13 Râureni, cât si la Scoala cu clasele I-VIII nr. 6 Copacelu nu este nimeni. Multe geamuri sunt sparte, iar tencuiala ambelor cladiri e cazuta. Usile de la magazii si de la grupurile sanitare nu au clante. La Scoala din Copacelu, grupul sanitar este infect. Desi unitatile scolare de la periferia orasului arata jalnic, Gabriela Ene, inspector general adjunct, sustine ca pâna la inceperea anului scolar vor fi igienizate, iar situatia va fi alta. „Chiar daca aceste scoli figureaza pe lista de la primarie fara bani, ele vor fi igienizate deoarece s-au alocat fonduri pentru aceste lucrari la unitatile mari de invatamânt de care apartin. Unitatile vor fi igienizate, iar lucrarile nu au inceput deoarece primaria a intârziat sa aloce banii la centrele bugetare“, a precizat Gabriela Ene. Pentru ca multe scoli din Vâlcea nu au retea de apa curenta si grupuri sanitare moderne, inspectorul general adjunct spera ca 80% din cele peste 700 de unitati scolare din judet sa obtina avizul de functionare al Sanepidului, in urma controalelor care deja au inceput.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS