12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDirectia Sanitar-Veterinara a inchis 17 târguri de vite

Directia Sanitar-Veterinara a inchis 17 târguri de vite

Stefan Nicolae, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Olt, a declarat ca de saptamâna trecuta au fost inchise toate târgurile mari de vite din judet. „Masura a fost impusa prin Ordinul Prefectului nr. 190 din 7 august, din cauza nerespectarii conditiilor legale de functionare si lipsa autorizatiilor“, a declarat seful DSVSA.


Viorica Iuliana Stârcu, sefa Serviciului de inspectie si control al directiei, a declarat ca au fost inchise 17 târguri de vite: „Prefectura a aprobat si planul de masuri pentru prevenirea aparitiei gripei aviare, a pestei porcine clasice, pseudopestei aviare si a altor boli infecto-contagioase cu difuzibilitate, morbiditate, mortalitate si pierderi economice mari, care vizeaza in primul rând târgurile de vite neautorizate sanitar-veterinar. Au fost inchise 17 târguri, pâna la obtinerea autorizatiilor“.


Pentru a functiona in legalitate, adica pentru a obtine autorizatia sanitar-veterinara, primariile pe raza carora se organizeaza târguri de animale trebuie sa ia sase masuri, potrivit sefei Serviciului de inspectie si control al DSVSA. „Târgurile trebuie sa fie in primul rând imprejmuite, trebuie sa aiba la intrare dezinfector rutier, trebuie sa fie organizate, in sensul ca trebuie sectorizate pe specii de animale. De asemenea, autoritatile trebuie sa imbunatateasca pavimentele, sa asigure sisteme de adapare si furajare corespunzatoare si sa infiinteze grupuri sanitare igienizate corespunzator“, a sintetizat Viorica Stârcu sarcinile primarilor, direct raspunzatori pentru functionarea târgurilor.


Târgurile din Slatina si Caracal vor fi reevaluate


Reprezentantii DSVSA au declarat ca nici unul dintre târgurile din judet nu respecta in totalitate aceste conditii. Stefan Nicolae a spus ca in judet nu sunt autorizate, in prezent, decât doua târguri de vite, in Slatina si Caracal. Pâna la autorizarea celor inchise, producatorii persoane fizice sau juridice nu pot comercializa animale decât in aceste doua târguri.


„Si târgurile din Slatina si Caracal vor fi reevaluate pentru verificarea conditiilor de functionare, conform Ordinului Ministerului Agriculturii nr. 147 din 2002. In cele doua târguri nu exista sisteme de adapare si furajare, conforme cu normele in vigoare. De asemenea, sectorizarea pe specii de animale trebuie reorganizata, iar probleme sunt si cu grupurile sanitare, care trebuie remediate“, a declarat Viorica Stârcu.


Interdictie de comercializare a porcilor


Prin acelasi ordin al prefectului, din cauza pestei porcine a fost interzisa comercializarea porcilor in târguri. „Circulatia porcinelor este permisa numai in interiorul localitatii de origine. Vânzarea lor in afara comunelor din care provin este interzisa“, a declarat dr. Gheorghe Zainescu, seful Serviciului de sanatate animala al DSVSA.


Documentul emis de prefectul Octavian Popescu ii obliga pe toti primarii din judet sa incheie contracte de ecarisare a teritoriului cu SC Protan SA si obliga DSVSA sa asigure materialele specifice (kituri, substante biocide si consumabile) si logistica pentru implementarea „Programului strategic al actiunilor de supraveghere sanitar-veterinara“. In finalul ordinului, prefectul cere Inspectoratului Politiei Judetene, Inspectoratului de Jandarmi Judetean, Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului, Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta si tuturor comandamentelor antiepizootice locale din judet sa colaboreze pentru aplicarea ordinului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS