5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEco Sud arunca in aer pretul gunoiului

Eco Sud arunca in aer pretul gunoiului

Craiovenii ar putea fi nevoiti sa dea 150.000 de lei lunar numai pentru depozitarea gunoiului, conform unei solicitari a gestionarului rampei ecologice de la Mofleni.


Criza gunoiului Baniei s-a acutizat dupa ce legislativul a decis diminuarea tarifului perceput de SC Eco Sud Bucuresti pentru depozitarea deseurilor la Mofleni, de la 17,85 dolari pe tona la 13,85 dolari. Considerând decizia consiliului local un act unilateral, SC Eco Sud a contracarat si a cerut 35 de euro pe tona de gunoi, adica de doua ori si jumatate mai mult decât in prezent si de peste trei ori mai mult decât intentionase primaria sa obtina la negocieri. Implicit, craiovenii, fiindca ei, si nu administratia publica, il platesc pe operatorul bucurestean, vor scoate lunar din buzunare de doua ori si jumatate mai multi bani pentru aceasta activitate, adica aproape 150.000 de lei, plus cei 65.000 de lei pe care Serviciul Public de Salubritate Craiova ii percepe acum pentru ridicarea si transportul gunoiului. In vreme ce Eco Sud isi justifica solicitarea prin diferenta intre dispozitiile legale in vigoare si cele de la data parafarii contractului de asociere intre Systema Ecologic si consiliul local municipal, oficialii din Banie considera cererea Eco Sud drept un joc la intimidare. „Nu e posibil asa ceva. Ei nu au respectat clauzele contractuale, iar pretul a fost negociat tocmai pentru a-si amortiza investitia. Conform contractului, nu au dreptul sa mai ceara majorari. Si daca ar fi sa punem intr-o schema a regulii de trei simpla termenii, adica obligatia lor de investitie, cota in care s-a realizat aceasta si pretul actual, am obtine un pret mult mai mic decât 13,75 dolari pe tona, cât a votat consiliul local municipal. Noi vom actiona conform hotarârii consiliului local, ceea ce inseamna ca pretul se va modifica in sensul diminuarii, nu al majorarii, respectiv de la 17,85 dolari pe tona la 13,85“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


Investitii „suplimentare“


Directorul Eco Sud, Irena Ilie, sustine ca, de fapt, firma pe care o conduce le-a facut concesii craiovenilor, renuntând la obligatia primariei de a aduce 160.000 de tone de reziduuri anual in rampa contra cost.


„Am ajuns sa aducem bani de la Bucuresti ca sa suportam costurile de la Craiova, unde investitiile noastre au crescut semnificativ, din cauza reglementarilor din domeniul protectiei mediului, in special. De ce primaria nu recunoaste ca noi inregistram pierderi inca de la inceput, prin eliminarea clauzei care stipula cantitatea, adica un milion de dolari pe an?“, a declarat Irena Ilie. Desi nu exprima in cifre volumul de lucrari invocate, solicitarea Eco Sud este sustinuta printr-un desfasurator de operatiuni pe care unitatea ar fi silita sa le efectueze, de la impermeabilizarea zonei la monitorizarea dupa inchidere. „Fata de dispozitiile legale pe care le-am invocat, consideram ca prin tarif societatea noastra trebuie sa acopere nu doar contravaloarea investitiilor initiale, ci toate celelalte costuri legate de inchiderea si monitorizarea operatiunilor de post-inchidere, de asigurarea protectiei mediului, dar si de respectarea unor conditii impuse de ANRSC“, a mai spus Irena Ilie. Directoarea Eco Sud a precizat ca nu este adepta unor masuri radicale, dar ca opacitatea administratiei publice locale ar putea avea efecte neplacute asupra salubrizarii municipiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS